.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Berita Kepada Kawan

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Thursday, April 18, 2013

Sama Adik Beradik Lawan Lawan

Uthaya kata adik 'rampas' Hindraf
7:19PM Apr 18 2013
  • uthayakumar 160609
P Uthayakumar, salah seorang daripada dua beradik yang menubuhkan Hindraf, mendakwa adiknya P Waythamoorthy "merampas” kumpulan pendesak berkenaan.
Uthayakumar berkata demikian dalam satu kiriman SMS kepada Malaysiakini, tidak berapa lama sebelum pasukan Waythamoorthy menghadakan majlis bersama pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak untuk menyokong rangka tindakan Hindraf.

Rangka tindakan berkenaan merupakan senarai tindakan bagi kerajaan baru yang dibentuk untuk menyelesaikan enam perkara utama melibatkan masyarakat India.

Waythamoorthy juga cuba mendapatkan sokongan Pakatan Rakyat bagi menyokong rangka tindakan itu.

Ini merupakan serangan pertama Uthayakumar sekjak Waythamoorthy pulang dari buangan pada Ogos tahun lalu dan mendakwa menjadi penggerak utama Hindraf.

Sejak itu, Uthayakumar menumpukan usahanya pada Parti Hak Asasi (HRP) namun tetap menekankan bahaw beliau merupakan pemimpin sebenar Hindraf.

00000000000000000---------------------------------000000000000000000000-------------------------


Najib meterai janji baru dengan Hindraf

Kumpulan pendesak Hindraf diketuai pemimpinnya P Waythamoorthy hari ini menandatangani satu memorandum persefahaman dengan pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak bagi meningkatkan taraf hidup masyarakat India di Malaysia.
Dokumen berkenaan ditandatangani dalam satu acara di dewan SJK(T), Brickfields, Kuala Lumpur petang ini.
Perjanjian itu, yang digelar 'pelan tindakan lima tahun Hindraf-BN untuk masyarakat India', memberi tumpuan kepada empat bidang utama - meningkatkan taraf pekerja ladang yang tersesar, menyelesaikan isu tanpa warganegara, dan peluang pendidikan dan perniagaan.

Waythamoorthy berkata perjanjian dengan BN akan menandakan permulaan perjalanan baru Hindraf dengan kedua-dua pihak memberi tumpuan pertama untuk meningkatkan ekonomi masyarakat India.

Menurutnya, terdapat banyak lagi bidang yang perlu dilihat sebelum peningkatan sepenuhnya taraf hidup masyarakat India, tetapi merasakan ia perlu bermula dengan menangani isu ekonomi.

Rangka tindakan asal Hindraf menumpukan enam perkara yang dihadapi masyarakat India – kumpulan pekerja estet yang tersesar, warga tanpa taraf kerakyatan, peluang pendidikan dan pekerjaan, keganasan polis dan kematian dalam tahanan, serta perkauman.

Antara perkara yang dicadangkan adalah penyediaan pampasan dan latihan kepada pekerja estet yang tersesar, penbuhan kementerian hal ehwal minoriti, melanksana suruhanjaya aduan berhubung salahlaku polis.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh