.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Sunday, September 9, 2012

Dalam Mencari Fakta Sejarah Bendera Tanah Tumpah Darah Ku

Dalam tahun 1940-an, Sang Saka Malaya adalah panji perjuangan PKMM ( Pertubuhan Kebangsaan Melayu Malaya) dalam menuntut kemerdekaan ditanah Melayu. Panji ini juga pernah berkibar megah 
di negara ini, walaupun bukan secara rasminya ia bendera negara ini pada masa sebelum merdeka.Warna utamanya Merah-Puteh turut menjadi bendera parti

 
 ... .com/...
 BENDERA SANG SAKA BANGSA
" Sang Saka Bangsa merupakan nama baru yang diberi kepada bendera UMNO. Namanya secara rasminya telah diiktiraf pada Perhimpunan Agung UMNO ke 60, 11 mei 2006 di Pusat Dagangan Dunia Putra.Idea menamakan Bendera UMNO ini telah dicetuskan oleh Pemuda UMNO.
Dalam proses menamakan bendera ini, Pemuda UMNO telah mendapatkan pandangan daripada orang ramai termasuk golongan veteran UMNO seperti Pengerusi Veteran UMNO Datuk Tajuddin Ali, Tan Sri Aziz Tapa, Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka, Datuk Dr Firdaus Abdullah, Pakar Sejarah, Prof Datuk Dr Ramlah Adam, wakil Wanita dan Puteri UMNO.
Nama untuk bendera UMNO ini merupakan satu lakaran sejarah kerana 60 tahun dahulu pada 29 Jun 1946, persidangan kedua Majlis Agung UMNO di Dewan Bandaran Ipoh, Perak telah menerima cadangan bendera UMNO oleh Persatuan Ikatan Setia Kg. Baru, Kuala Lumpur.
“Sang” adalah gelaran yang bersopan, dipakai pada orang-orang zaman dahulu kala. Gelaran ini menunjukkan kesopanan dan tingginya budaya orang Melayu.
“Saka” pula ialah peninggalan sesuatu keturunan Melayu yang berkaitan dengan rohaniah atau semangat sebagai kewibawaan keturunan tersebut.
Manakala “Bangsa” membawa maksud “Orang Melayu” yang menjadi bangsa yang berdaulat dan bangsa yang diperjuangkan hak dan maruahnya oleh UMNO."
 
Bendera Persekutuan Tanah Melayu

Ketua Kluster Sejarah, Warisan dan Sosio-Budaya Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Datuk Dr Zainal Kling juga berkata, bendera Sang Saka itu memang sering digunakan oleh negeri-negeri Nusantara sejak dahulu lagi, namun ia bukanlah bendera asal Tanah Melayu, sebab bendera asal Persekutuan Tanah Melayu adalah yang menyerupai bendera Jerman.

 
Bendera Jerman

dan kini selepas MERDEKA berkibar megah

 
 NEGARA KU MALAYSIA

Sebijik dengan USA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh