Kerdas atau genuak iaitu nama saintifiknya ialah archidendron bubalinum merupakan sejenis buah dari pokok Kerdas yang sering dijadikan sebagai ulam serta dimakan bersama nasi. Ianya mengeluarkan bau yang agak kuat sama seperti ulam petai atau jering. Pokok Kerdas merupakan sejenis pokok berkayu, saka dan malar hijau.
Kulit kerdas agak keras dan liat serta mempunyai saiz memanjang dan isi di dalamnya berulas-ulas. Ulas isinya agak kecil di antara (10mm-15mm) dan ianya berkulit nipis sama seperti kulit isi jering. Warna isinya bergantung kepada ketuaan buah ini jika sudah tua atau disimpan lama warnanya akan menjadi kehitaman dan jika isinya masih muda atau baru dipetik ianya bewarna kuning pucat (keputih-putihan). Daun pokok kerdas ini bertekstur nipis dan lembut daun mudanya pula bewarna ungu.
Kerdas dijadikan sebagai ulam bagi menambah selera makan. Baunya agak kuat hingga melekat pada bau nafas selepas memakan ulam ini. Kerdas ini boleh bertahan lama jika disimpan bersama kulitnya. Bagi penduduk luar bandar mereka sering mencari pokok kerdas yang tumbuh meliar di dalam hutan.
Tentunya buat sekali sekala, makan nasi ulam kerdas amatlah ...emmmmm
Tentunya buat sekali sekala, makan nasi ulam kerdas amatlah ...emmmmm
Nasi Putih
+
Budu
+
Kerdas
+
Ikan Bakar
+
Ikan Singam
+
Air Minum Suam
?
-------------------------------
Menyelerakan
__________________
Jom..nasi ulam !!!!!!
No comments:
Post a Comment