.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Thursday, January 31, 2013

Menjelang PRU 13... Dari MUBARAK

Mubarak: BN kena bijak pilih calon
SALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN
27 Januari 201Sinar Harian 
 Tan Sri Abdul Aziz Rahman
Tan Sri Abdul Aziz Rahman
 
MENGHITUNG detik waktu Parlimen dibubarkan dan perang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) bermula sudah pastinya saat yang cukup mendebarkan.
Apatah lagi, kini sudah memasuki tahun 2013.

Tahun penting dalam sejarah politik Malaysia kepada kerajaan pada hari ini yang diterajui Barisan Nasional untuk berusaha sehabis upaya bagi mengekalkan kuasa seterusnya menang selesa, sementara perikatan pembangkang pula berjuang bermati- matian untuk menawan Putrajaya yang sudah lama diidam-idamkan.

Bagi mereka yang sudah beberapa kali mengharungi saat sebelum Dewan Rakyat dibubarkan sekali gus terlibat secara langsung dalam kempen akhir sebelum pilihan raya umum , pasti ada pengalaman, nasihat dan tunjuk ajar yang ingin dikongsikan.

Kami menemukan Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak), Tan Sri Abdul Aziz Rahman untuk berkongsi idea dan pandangan beliau seterusnya menceritakan peranan Mubarak dalam membantu kempen Barisan Nasional dalam pilihan raya umum akan datang.

SINAR HARIAN ONLINE: Kita sudah memasuki tahun 2013. Tahun di mana Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) paling getir akan diadakan. Apakah peranan Mubarak dalam membantu kempen PRU kali ini?
ABDUL AZIZ: Mubarak sentiasa bergerak bergerak bersendirian dan bekerjasama dengan agensi kerajaan setiap masa. Tetapi tahun ini kita akan menghadapi mesyuarat-mesyuarat agung 2013 ini, semua negeri akan mengadakan mesyuarat agung kerana kita ada mesyuarat agung kebangsaan di Johor, mesyuarat tahunan pada 6 Mei ini.
Tetapi di bawah, dari segi negeri-negeri dan kawasan, kawasan di mana parti-parti yang dulunya pembangkang sekarang mengetuai kerajaan seperti Selangor, Kedah, Pulau Pinang, di sini lebih agresif dari segi peranan Mubarak bersama-sama dengan parti-parti komponen tetapi lebih lagi bersama-sama NGO lain, badan-badan lain, kerana kita merasakan, Mubarak ahlinya tak ramai tetapi pengalaman sahaja yang banyak.
Jadi kita atur program kita bersama-sama dengan agensi kerajaan dan juga NGO-NGO untuk mendekatkan, memberi pemahaman dasar-dasar kerajaan terutama (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Razak dengan transformasi program yang dilakukannya, sudah pun meningkatkan negara ke tahap yang amat membanggakan.

Dalam pada kita menempah badai ekonomi yang bersimpang-siur peringkat global, tetapi Malaysia dengan ketahanan dan acuan sendiri dapat terus mempertahankan pembangunan ekonomi kita kerana program kita, yang dicetuskan sendiri oleh pemimpin-pemimpin Barisan Nasional.

Kalau kita lihat sejarah perjuangan negara kita sebelum merdeka, semuanya berpaut kepada landasan perjuangan yang mempertingkatkan dari segi kebahagiaan, pembangunan ekonomi rakyat jelata dan poket-poket di mana wujudnya perbezaan di antara pembangunan ekonomi, ini yang diterjah, ini yang ditujukan untuk disamaratakan oleh pemimpin.

Jadi ini sebenarnya kesungguhan yang dibawa oleh Datuk Seri Najib ini telah pun dirasai di setaip peringkat dan kita menokok tambah melalui penerangan dan penjelasan.
Mubarak juga merasakan dengan pengalaman ini hendak mendekatkan dengan golongan muda. Saya telah pun menulis buku 100 Wira Negara dengan bantuan penyelidik-penyelidik Universiti Kebangsaan, kita pilih ini berdasarkan kepada ikon dalam bidang masing-masing.

Kita sekarang ini mendekatkan wira-wira negara ini kepada setiap lapisan masyarakat tak kira Cina, Melayu, India. Kita dapat seperti Nicol David, Lee Chong Wei, selain daripada Allahyarham Mokhtar Dahari, Ghani Minhat, Sudirman dan sebagainya selain daripada politik. Perjuangan-perjuangan yang mendapat Setia Pahlawan ini.

Jadi kita beri peluang ini kepada orang-orang muda untuk merasai apakah landasan perjuangan negara daripada dulu sampai sekarang termasuk Bahaman dan semua yang lain, kerana jika tidak cinta kepada negara, tidak tahu sejarah negara, tidak ada naratifnya, tak rasa lah mereka sayang kepada negara.

Oleh sebab itu, Mubarak mempertahankan pelajaran Sejarah amat penting di sekolah-sekolah dan di dalam itu kita kena buat acuan kita sendiri, siapa yang memainkan peranan untuk menegakkan sejarah negara sehingga kita dapat merdeka sehingga ke hari ini dan dengan pengisiannya sekali. Jadi kita mendekati anak -anak muda ini menerusi Pusat latihan Khidmat Negara (PLKN) dan sekarang ini PLKN mengadakan jejak pahlawan.

Maknanya PLKN panggil pahlawan-pahlawan ini berceramah bagaimana perjuangan masing-masing ini kerana kalau tidak, luntur perasaan cinta pada negara, maknanya tidak tepat dari segi sasaran perjuangan.
Sebab itu saya merasakan kita kena memahami dan saya katakan dahulu, perjuangan negara berasaskan kepada patrotisme, kalau tidak ada elemen patrotisme, cintakan negara dalam ruang lingkup dasar-dasar yang dibuat, maknanya orang tidak dapat merasai bagaimana perjuangan itu, bagaimana dasar itu dapat meningkatkan negara dalam proses pembangunan negara bangsa.

Sebabnya kita ini masih berterusan. Kita ini masih lagi belum mantap. Walaupun kita sudah merdeka lebih 50 tahun tetapi masih wujudnya kaum-kaum yang berbeza latar belakang ini, kita mestilah ada satu program yang tepat untuk menyatukan mereka dan arah perjuangan yang tepat kepada satu matlamat. Jadi patrotisme amat penting dalam negara sebegini rupa.

SINAR HARIAN ONLINE: Seperti yang Tan Sri katakan tadi, peranan Mubarak dalam membantu dan menerangkan setiap program yang dilaksanakan oleh Datuk Seri Najib. Bagaimana penerimaan rakyat terhadap program tersebut?
ABDUL AZIZ: Kita merasakan kerana sentuhan itu telah pun disampaikan kepada setiap lapisan masyarakat, yang miskin dapat, ibu tunggal dapat, pelajar-pelajar dapat dan belia-belia sebagainya juga dapat, jadi mereka tidak rasa tersisih.
Dulu pengagihan kekayaan negara memang dirasakan tidak menyeluruh. Mereka rasa begitu. Persepsi. Datuk Seri Najib nampak ini dan beliau isikan pokot-poket kosong ini termasuklah misalnya, kemiskinan, kemiskinan bukan hanya wujud di luar bandar, dalam bandar itu sendir banyak kemiskinan sebab kita dari segi urbanisasi, 60 peratus lebih sekarang duduk di bandar.

Dalam itu ada poket-poket kemiskinan. Jadi kita tumpu pula kepada kelompok-kelompok yang miskin tegar ini di bandar pula. Sehinggakan perumahan mereka, dari segi perumahan juga kena kaji semula. Bagaimana kita hendak bangunkan, tidak ada wujudnya satu sosial serata yang boleh mengasingkan mereka kepada pembangunan perdana. Dan ini berlaku di seluruh dunia. Kalau dilihat baru-baru ini, Occupy Wall Street, mereka buat protes banyak-banyak kerana negara maju pun merasakan orang-orang seperti bank misalnya begitu tamak sehinggakan ekonomi merudum dan mereka, orang-orang biasa ini, mereka rasa tertipu kerana kurang amanah di peringkat orang atasan, beri bonus terlalu tinggi kepada mereka, jadi sekarang ini ada protes seperti itu.

Jadi sekarang ini ada perbezaam antara kelas di negara kita, bukan kaum sahaja. Kena jaga juga.

Sebab itu dari segi strategi hendak naikkan gaji minimum supaya tidak ada pekerja dapat kurang daripada RM900 misalnya. Ini semua menentukan ke arah pengagihan kekayaan daripada pembangunan dirasai oleh semua pihak, semua kaum, semua keturunan. Ini sentuhan yang dibawakan oleh pucuk pimpinan.

Kematangan berpolitik
SINAR HARIAN ONLINE: Jika kita lihat kepada senario politik semasa  menjelang pilihan raya umum, bagaimana Tan Sri melihat kematangan rakyat Malaysia berbanding 2008?
ABDUL AZIZ: Saya kira pemikiran rakyat sekarang begitu menyerlah kerana pendedahan maklumat. Betul atau tidak maklumat itu, ia soal yang kedua. Tapi maklumat berlambak-lambak keluar. Dan ia secara segera, virtual, dan apa yang berlaku di mana ceruk sekali pun, semua orang akan dapat tahu. Tak boleh sorok lagi dan ini membentuk pemikiran baru dan kita nampak trend semacam ini berlaku di mana-mana. Ini membentuk politik baru, pemikiran baru dan kita nampak trend seperti ini berlaku di mana-mana.
(Presiden Amerika Syariat, Barack) Obama misalnya menang sebagai presiden berasaskan kepada pendekatan semacam ini. Mendekati rakyat terutama remaja dan kelompok-kelompok yang bukan dalam arus perdana, yang dipinggirkan, dirangkum dipeluk kepelbagaian ini untuk menerima habuan daripada kerajaan dan memberikan persepsi yang terbuka dan tepat.

Jadi persespi ini boleh bertukar kerana maklumat terlalu banyak. Apa sahaja yang dibuat pasti ada tangkisan-tangkisan daripada pihak lawan untuk mengatakan ini ketidaksungguhan ke, tidak tepat ke, tidak benar ke, jadi penangkisan perang antara maklumat ini begitu hebat.

Jadi saya nampak sekarang ini, Datuk Seri Najib Razak kini sedang berjinak-jinak dengan remaja ini menerusi media sosial ini yang perlu mereka semua dalam politik terlibat. Serupa. Aktiv seperti Datuk Seri Najib. Dengan Twitter, website dengan blogging dan sebagainya ini. Kalau tidak, orang merasakan tidak terikut orang ramai dengan pemimpin-pemimpin yang lain. Tak akan lah Datuk Seri Najib seorang sahaja mempertahankan perjuangan bangsa?

Semua yang terlibat, pengikut-pengikut ini mesti memainkan peranan yang sama. Tidaklah bebanan itu hanya tertumpu kepada Datuk Seri Najib atau pun Muhyiddin sahaja. Menterimenteri, ketua-ketua peringkat cawangan, peringkat bahagian, mesti memainkan peranan yang lebih menyerlah.

Jadi di sini, Pemuda dan Puteri juga mesti memainkan peranan yang lebih. Lebih menyerlah untuk mendekati kelompok mereka, kumpulan umur yang sama. Jadi anak-anak muda, remaja ini, mesti selalu mendapat sentuhan dari segi minda, dari segi emosi dan dari segi persepsi. Kalau tidak, kekosongan itu akan diisi dengan data-data atau maklumat yang lain, yang tidak semestinya tepat, tidak semestinya betul, ini cabaran yang amat besar kepada pucuk pimpinan kerana remaja juga apanila kita tidak lagi menyekat program mereka di dalam Institusi Pengajian Tinggi (IPT), pendedahan mereka kepada politik, perjuangan politik, lenih matang, lebih menyerlah jika dibandingkan dahulu.

Bila Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) diliberalisasikan, maknanya kerajaan bersungguh-sungguh untuk memberi peluang kepada anak-anak muda menyertai dalam peranan politik negara. Jadi sebab itu, kita kena ada pendekatan yang baru kerana mereka akan memberi pengundian yang pertama kali untuk 2013 ini.

Jadi mereka mesti ditentukan dari segi pengenalannya. Dasar-dasar kita, pemimpin kita kepada mereka. Oleh sebab itulah, saya di dalam pengalaman saya, dalam ucapan saya, saya mengatakan perlunya kali ini pihak Barisan Nasional menamakan calon-calon lebih awal. Terutama di kawasan-kawasan di mana pemimpin-pemimpin belum lagi dapat dipastikan untuk menerajui kerajaan kalau kita menang.

Misal katakan di Selangor. Siapa bakal Menteri Besar Selangor Barisan Nasional. Jadi ini terpaksa dibuat awal-awal kerana kita kena tonjolkan dan pada masa yang sama memberi peluang kepada mereka yang berminat untuk menjadi Menteri Besar, diberi peluang untuk mendapat tempat-tempat lain.

Kalau tidak, dalam saat-saat terakhir, mungkin lima atau enam orang memang rasa dia layak jadi Menteri Besar, jadi kita mungkin tidak sempat kalau kita terlalu lewat untuk menamakan yang tidak dapat tadi, terlalu kecewa dan buat sahaja yang akan merugikan.
Kalau awal-awal kita sudah beritahu, anda ke sini, yang ini ke sini, aturkan. Kalau menang apa yang akan berlaku. Ini penting.

Umno parti tradisional?
 
SINAR HARIAN ONLINE: Tan Sri ada sesetengah pihak melabelkan Umno itu sebagai parti tradisional. Ahli Umno tidak menyerlah dari sudut menggunakan media sosial ini. Pada pandangan Tan Sri, kita ambil dalam skop yang lebih luas iaitu dalam BNitu sendiri, adakah ahlinya menggunakan medium ini untuk berkomunikasi dengan rakyat?
ABDUL AZIZ: Tak ramai. Di dalam Barisan Nasional, saya perhatikan di dalam blog-blog, misalnya tak ramai yang boleh berdiri sendiri untuk memberikan penjelasan dan penerangan atau dengan cara pertahanan dan strategik untuk mempertahankan tohmahan menerusi blog masing-masing.
Jadi pengikut-pengikut blog ini, kalua kita lihat dan kaji, ia hanya menumpukan kepada blog-blog yang popular sahaja. Berapa ramai orang Barisan Nasional dapat menyertai barisan depan ini, dikumpulkan di barisan depan kerana mereka ini menyerlah dari segi komennya, inteleknya, ideanya, pendedahan dan komitmen terhadap mempertahankan atau membuat strategi untuk proaktif di dalam penjelasan. Sebelum orang tohmah kita, kita jelaskan apa sebenarnya yang berlaku.

Maknanya ketelusan amat penting. Jangan kita berselindung lagi dengan pangkat, dengan ketokohan kita semata-mata. Kita tidak boleh berselindung dengan perkara-perkara ini kerana kita telah dibebaskan untuk mereka menyaksikan siapa dia pemimpin itu daripada A sampai Z. Dia sudah tahu, dia nak tahu, kalau kita selindung sahaja, orang akan mencelah dengan tohmahan-tohmahan, dengan negatif dan kita pula kena menjawab. Jadi janganlah kita asyik menjawab sahaja.

Kita kena memberikan jawapan lebih awal, jangan kita pertahan sahaja. Proaktif, maksudnya kita menjelaskan, memberi penerangan sebelum orang bertanya, sebelum orang salah sangka, kita beri penjelasan awal. Jadi kita kena lebih cerdik, lebih pintar menganalisis program-program yang berlaku seharian. Maknanya kita hendak bersedia memberi penjelasan. Kalau kita tidak, orang lain akan memberi penjelasan yang negatif. Ceritanya akan berbeza.

SINAR HARIAN ONLINE: Bagaimana agaknya Tan Sri untuk mewujudkan kesedaran atau punca yang menyebabkan pemimpin itu sendiri lebih mengambil sikap membela diri sesudah dikritik, adakah kerana faktor selesa dengan keadaan sekatang ini?
ABDUL AZIZ: Ya! Inilah ia, keselesaan masih wujud. Itu yang saya bimbang kerana negara-negara di seluruh dunia kalau kita perhatikan, kalau kita terlalu selesa dengan kuasa yang tradisional yang sudah kita dapat sejak 1955, pilihan raya yang pertama sekali sebelum merdeka, menang 51 daripada 55 kerusi katakan, sehinggalah dua pertiga secara berterusan tetapi kecewa pada 2008, tetapi semuanya ini hanyalah sejarah.
Tetapi landskap politik berubah. Selain daripada ekonomi, pendidikan dan sebagainya berubah, yang paling penting, landskap politik itu berubah. Cara berpolitik mesti berubah. Kalau kita tidak berubah, kita akan diubah.
Ini berlaku macam di Jepun. Parti-parti tradisi di Jepun, banyak perubahan-perubahan dibuat, pertukaran landskap politik yang tidak difahami oelh pemimpin-pemimpin yang sedia ada. Jadi ini amat penting untuk kita menentukan perubahan itu betul-betul berlaku. Jangan kita sebut sahaja. Retorik. Tetapi betul-betul berlaku di bawah. Jadi semua orang yang aktif dalam politik dalam Barisan Nasional, mesti ada kursus yang betul-betul solid, yang betul-betul tegap dan mantap untuk menceritakan cara mana perang baru ini dapat kita hadapi.
Saya rasa mesti ada kursus. Orang-orang muda, Pemuda dan Puteri mesti memainkan peranan untuk menggunakan cara-cara dan kaedah baru di dalam mengatasi politik baru.

BN kena menang lebih
SINAR HARIAN ONLINE: Masing-masing, BN dan Pakatan Rakyat membawa pembaharuan selepas Pilihan Raya Umum 2008. Apa perubahan-perubahan ketara yang dilakukan oleh BN dan Pakatan Rakyat ini mengikut pengamatan Tan Sri?
ABDUL AZIZ: Amat meruncing! Ini kerana dari pembangkang dan mana-mana parti yang bukan Barisan Nasional, mereka lebih agresif. Kerana memang pembangkang ini lumrahnya mereka lebih agresif memainkan media baru ini.
Dan mengumpulkan data-data sama ada betul atau tidak, belakang kira, dan menyampaikan maklumat ini secepat mungkin. Sebar ke seluruh dunia. Bukan hanya di sini sahaja. Jadi kepantasan pihak pembangkang, pihak pakatan bukan Barisan Nasional ini, tidak selari dengan kepantasan Barisan Nasional.

Seperti disebut tadi (BN) lebih 'defensive' daripada strategik untuk memainkan peranan yang lebih aktif dalam bidang baru ini. Ini trend dan ini di mana-mana sahaja, pihak pembangkang yang hendak menawan, lebih agresif, lebih tersusun untuk bertalu-talu, bertubi-tubi mendedahkan segala macam masalah, kelemahan oleh parti yang sedia ada, pemerintah yang sedia ada kerana mereka hendak ke situ.
Jadi kita kena fikir pula, bagaimana? Bukan hendak mempertahankan tetapi nak menang lebih. Jadi dengan itu, susunan kita lebih berlipat ganda. Jangan kita sentiasa dengan keselesaan, menunggu sahaja tohmahan-tohmahan, menunggu sahaja apa yang orang hendak buat, lepas itu balas dan balas. Tak boleh!
Mesti ada satu kumpulan yang benar-benar memikirkan cara mana kita mendahului, bukan mengikuti, mendahului peperangan ini. Perang siber ini adalah perang yang sangat hebat pada 2013.

SINAR HARIAN ONLINE:  Baru-baru ini Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan keyakinan beliau bahawasanya BN akan menang dengan majoriti dua pertiga. Selepas itu pelbagai ramalan daripada penganalisis mengenainya. Tan Sri sendiri ada ramalan atau pun perkiraan mengenainya?
ABDUL AZIZ: Saya kena lihat daripada sejarah terbaru, Datuk Seri Najib mengambil alih pucuk pimpinan selepas kita hilang dua pertiga. Kita tidak kalah tetapi kita hilang dua pertiga pada 2008. Masa yang diberi kepada Datuk Seri Najib merangka perubahan singkat tetapi padat, tepat dan berkesan. Singkat maknanya tidak lama sangat, baru dalam dua tiga tahun sehaja tetapi program yang dibuat itu memang padat, memang tepat tetapi pada masa yang sama, tohmahan-tohmahan daripada pihak pembangkang lebih hebat kerana mereka merasakan, mereka sudah sangat hampir dengan Putrajaya.
Jadi nak buat pelbagai. Dengan Bersih, Bersih 2.0 dan Bersih 3.0 katakan, dengan pelbagai protes nak menunjukkan kepada umum bahkan dunia, nak menunjukkan kalau mereka kalah sedikit esok ialah kerana sistem yang ada ini tidak menyebelahi mereka, walhal sistem itu jugalah yang memenangkan mereka baik di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan seolah selama-lamanya di Kelantan.
Tetapi pembangkang ini hendak menunjukkan kepada dunia, "tengok, kita kalah esok, inilah sebabnya, ini sebabnya protes berjalan sekarang ini". Strategik itu pemikiran mereka.
Tetapi Datuk Seri Najib, sungguh pun program yang padat itu, kelestariannya. Sekarang ini dekat pilihan raya, mesti bubar Parlimen pada 2013. Jadi paling lewat, pilihan raya mesti diadakan 60 hari selepas pembubaran Parlimen selepas pengakhiran sesi
Parlimen ini iaitu pada bulan April. Maknanya campur lagi 60 hari, antara bulan lima atau enam. Selewat-lewatnya bulan enam pilihan raya mesti berlaku, mesti wujud untuk memilih kerajaan baru.

Jadi dalam masa yang sesingkat itu, transformasi yang begitu pada padat dalam ekonomi global yang merudum, cabarannya begitu hebat. Tetapi kesedaran rakyat, sentuhan yang dibuat ini tadi, ada kesannya. Tetapi kita bermula dengan satu paras yang tidak dua pertiga. Kita hanya 140 kerusi.

Jadi kalau ramalan dibuat bermula 109, Profesor Ulung Datuk Dr Shamsul Amri kata 120, ia di situ. Lepas itu sekarang ini, katakanlah 120 kerusi yang dikatakan oleh Dr Shamsul Amri tadi, yang hendak direbut itu 70 kerusi itu. Perbezaan antara dua ini tadi. Itu jadi medan peperangan yang besar untuk menentukan dua pertiga atau kurang daripada dua pertiga, 70 lebih kerusi yang terpaksa direbut, baik di Sabah, Sarawak mahupun di Semenanjung. 70 itulah yang paling kritikal.     

Jadi sebab itulah pilihan calon mesti tepat. Mesti tidak membawa beban-beban yang boleh membebankan parti, membebankan Barisan Nasional, membebankan pucuk pimpinan. Merela mesti telus, bersih, betul-betul suci daripada sebarang masalah untuk bertanding kali ini.

Kalau ada sahaja masalah, tidak boleh jadi calon. Kalau dia jadi calon, bukan dia sahaja kalah tetapi seluruh parti akan merasa impaknya. Jadi calon-calon yang dipilih kali ini bukan hanya winnable dari segi totalnya mereka mesti bersih sebersih-bersihnya, putih seputih-putihnya untuk kita esok kena gunakan tenaga kita nak mempertahankan lagi tohmahan-tohmahan. Jadi melangkau tohmahan.

SINAR HARIAN ONLINE: Baru-baru ini saya mengadakan wawancara dengan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali. Pandangan beliau, mana-mana parti pun yang akan menang, akan menang dengan majoriti mudah. Apa pandangan Tan Sri?
ABDUL AZIZ: Yang inilah yang kita hendak tentukan ia tidak akan berlaku... 70 kerusi itulah. Sasaram  ialah di 70 kawasan Parlimen itu. Jadi gerak-geri strategi Barisan Nasional mesti tertumpu kepada penembusan di 70 kawasan itu untuk menentukan mereka menang di situ kerana memang benar kalau tidak ada gerak kerja yang benar-benar mantap, 70 kerusi ini akan menjadi medan yang kabur, yang boleh menyebelahi sana atau memihak kepada Barisan Nasional.
Jadi cara yang benar-benar tepat, orang yang hendak jadi calon di situ mesti tepat dan pada masa yang sama program pembangunan di 70 kawasan ini mesti lebih mantap untuk ditentukan oleh pihak kerajaan yang sedia ada sekarang ini.

SINAR HARIAN ONLINE: Tujuh puluh kerusi ini berada di mana Tan Sri?
ABDUL AZIZ:  Ia wujud di Selangor, di Sabah, di Sarawak ada. Di negeri-negeri di mana kita menang tipis atau kalah tipis. Yang kalah 500, 600 atau 1,000, 2,000, di situ penumpuan kena buat dengan lebih rapi.
SINAR HARIAN ONLINE: Jadi di negeri-negeri yang sekarang ini dimenangi oleh pembangkang, adan negeri mana yang Tan Sri lihat kekal atau mampu dirampas oleh BN?
ABDUL AZIZ: Saya rasa Selangor ini unik. Selangor ini kalau kita lihat sejarah, Tun Razak memisahkan Wilayah Persekutuan daripada Selangor untuk tentukan Selangor itu selamat dari segi demografiknya, dari segi politiknya.
Tapi apabila sampai 2008, untuk kali pertama Selangor yang diidam-idamkan sebagai ketahanan Barisan Nasional runtuh, roboh. Jadi, masalah-masalah yang dihadapi oleh pengundi-pengundi Selangor memang banyak. Pucuk pimpinan parti Pakatan sekarang ini yang bertugas sebagai kerajaan lebih banyak menimbulkan masalah daripada penyelesaian masalah. Soalnya sekarang sejauh mana ia dieksploitasi oleh Barisan Nasional kepada rakyat. "Nah tengok, kita sudah beri peluang kepada mereka memerintah sejak 2008, ini senarai yang berlaku A sampai Z. Janji-jani yang tidak ditepati, masalah-masalah yang dulu tak ada, sekarang timbul, air dan sebagainya", kita kena senaraikan itu dan kita beritahu kepada mereka, kalau kita jadi pucuk pimpinan, kalau kita jadi pemerintah, ini semua akan kita selesaikan dan lebih daripada itu, pembangunan akan terus meningkat di negeri Selangor untuk menjadi tonggak pembangunan negara keseluruhannya.

Ini kena jelas. Dan orang yang hendak memimpin negeri Selangor mestilah diidentifikasikan, mesti diperkenalkan, mesti ditetapkan sekarang juga kerana inilah barisan yang akan diketengahkan untuk menentukan Selangor itu terselamat daripada masalah-masalah yang sekarang ini memudaratkan rakyat negeri Selangor.
Itu kena buat. Spesifik di negeri Selangor kerana Selangor ini merupakan negeri yang amat penting dari segi perjuangan politik dan ia merupakan tonggak pertahanan politik bangsa.

Politik sepanjang tahun
SINAR HARIAN ONLINE: Ada pendapat mengatakan bahawa di Malaysia ini Tan Sri, politiknya sepanjang tahun. Bagaimana Tan Sri milihat senario itu? Benarkah itu berlaku?
ABDUL AZIZ: Dari segi keghairahan berpolitik lebih sikit di Malaysia ini kerana kita ini masih rapuh dari segi proses pembangunan negara bangsa tadi.
Disebabkan kita berbilang kaum, lebih-lebih lagi sensitiviti kaum, dulunya diterjemahkan sebagai polarisasi dari segi ekonomi pun wujud, Melayu ini kerja mereka, Cina ini kerja mereka, India ini kerja mereka. Yang itu perlahan-perlahan sejak Dasar Ekonomi Baru sampai sekarang mula pudar, ada tetapi pudar.
Jadi untuk menentukan sokongan kepada politik masing-masing untuk berterusan, maka kerja politik ini juga berjalan berterusan sebabnya kita masih berdasarkan etnik. Sungguh pun kita ada Pakatan dengan Pas, 100 peratus Melayu, PKR lebih Melayu daripada bukan Melayu, DAP lebih Cina daripada Melayu, India dan sebagainya.
Di Barisan Nasional pula komponen-komponen, dulunya Perikatan sekarang Barisan, dengan Cina, Melayu dan India, kadazan, Dusun dan sebagainya, jadi landasan politik negara kita adalah etnik, bangsa. Tidak ada lagi satu Malaysia dalam politik.

Belum wujud parti satu Malaysia.

Jadi ini parti komponen-komponen menjadi pakatan kerana kita ada masalah-masalah yang berbeza-beza. Bila masalah-masalah itu menjadi sama, apabila tiada masalah membabitkan perbezaan bangsa, bila tidak ada lagi kekayaan mengikut bangsa,
waktu itu politik satu Malaysia akan wujud
. Kini, pada waktu ini masih lagi berasaskan kepada kaum, etnik, agama dan sebagainya.

Jadi untuk sampai ke tahap itu ia memerlukan masa. Cara berfikir mesti bertukar. Landskap politik mesti berubah, landskap pemikiran mesti berubah, tapi ianya diubah dengan tidak adanya perbezaan tadi. Perbezzan yang ketara dari segi ekonomi, dari segi pendidikan dan sebagainya tadi.

Keghairahan politik memang lebih tetapi perancangan kita hebat. Perancangan pembangunan kita hebat jika hendak dibandingkan dengan negara lain. Pemikiran itu bezanya. Kekuatan politik kita di negara kita ini berasaskan kepada kekuatan perancangan kita yang lebih rapi, profesional.

SINAR HARIAN ONLINE: Melihat kepada itu, negara bagaimana yang Tan Sri hendak saksikan selepas PRU13 ini?
 
ABDUL AZIZ: Apa yang dilakukan sekarang ini memang tepat. Daripada pendidikan misalnya, pelajaran dengan sekarang ini Tan Sri Muhyiddin hendak bawa pula satu program baru semata-mata untuk menentukan program pelajaran dan pembelajaran itu sendiri, mesti dapat menyatupadukan rakyat. Ianya bermula di situ.
Kita mengharapkan program baru ini tadi mesti bertapak 2013 dan dipantaui dari segi kegiatannya, ini dinamakan pemupukan anak bangsa dan ia mengambil masa ke satu dan dua generasi. Tetapi yang ada sekarang ini, pendedahan dari segi remaja kita sekarang ini di peringkat universiti kepada perjuangan politik itu sendiri, terdedah. Ia tidak terkongkong lagi tetapi pada masa yang sama, ia perlu dengan ketelusan dan tanggungjawab. Hendak tanam itu pula.

Kita telah berikan kebebasan yang begitu luas, begitu mendalam, tetapi kita kena beri pula perasaan tanggungjawab cinta kepada negara, supaya apa yang dibuat dan kerangka kebebasan tadi, benar-benar bertanggungjawab.
Kalau ini berlaku, mungkin akan muncul perlahan-lahan, sebab itu kalau Barisan Nasional kita ada friends of BN, maknanya orang yang tidak terlibat dengan arus perdana politik, mereka boleh juga jadi penyokong kepada parti-parti politik itu. Penyokong-penyokong luar daripada parti politik itu sendiri.
Kalau kita lebarkan itu, perluaskan lagi, Insya-ALLAH, political dan politicking Malaysia itu akan berkurangan.
SINAR HARIAN ONLINE: Adakah ini kerana perkembangan semasa?
ABDUL AZIZ: Ya! Dulu saya pergi sekolah, Melayu, Cina, India sama sebab sekolah tak banyak ketika itu. Tetapi sekarang ini terlalu banyak institusi-institusi yang boleh membezakan Sekolah Cina, Tamil, waktu itu, bahasa perantaranya adalah bahasa Inggeris sebelum bahasa Melayu dijadikan bahasa kebangsaan.
Jadi senang untuk dipupuk kerana dalam satu institusi tetapi sekarang ini, nak kita rapatkan di peringkat universiti, susah. Mereka sudah matang. Proses peringkat pendidikan itu adalah di peringat bawahan, peringkat tadika, kalau tidak disamakan, disatukan, didekatkan, ianya akan meruncing ke atas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh