.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Wednesday, December 1, 2010

DST : 12 Unit 27 Standard Kurikulum 48 Standard Pembelajaran Untuk Sesi 2011

Sebagaimana sedia maklum, Tuan sebagai guru sains sekolah yang telah diberi kursus 2 hari on site baru-baru ini oleh JPN melalui PPD akan ditugaskan mengajar murid tahun 1 apabila sesi persekolahan baru 2011 bermula.

Dunia Sains Teknologi, itulah nama barunya yang menggantikan Sains.Jika namanya diubah bererti ada pembaharuan dalam pendekatan pengajaran-pembelajarannya. Jika sebelum ini Sains di bawah KBSR , maka DST di bawah KSSR, sempena berlakunya Transformasi Kurikulum.

Kehendak serta tuntutan dalam bidang pendidikan sentiasa berubah dengan masa. Sekiranya kita tak nak berubah, ilmu pendidikan tetap berubah. Sekiranya kita tinggal kekal mengamalkan ilmu dunia ini tanpa mengikuti perubahannya, kita akan menjadi bangsa yang sentiasa diinggalkan. Dulu-dulu, ada segelintir manusia sahaja yang mampu pakai telefon tanpa talian, tetapi sekarang boleh dikatakan semua orang ada telefon ini. Dahlah dengan versi 4G nya, malah ada dikiri dan dikanan tangannya.

Dulu hanya dapat dengar dan bercakap, tetapi kini ia juga peranti internet.Tak payah buka komputer lagi. Akses tentu dapat punya.

Bagaimana ya untuk mengajar DST tahun depan, jika dalam Buku Teks Bahasa Melayu, keluaran Bahagian Buku Teks setebal 97 muka surat ( agaknya bilangan muka surat DST versi Bahasa Cina dan Bahasa Tamil sama kok) dan dalam panduan kurikulum keluaran Bahagian Pembangunan Kurikulum dengan huraian SK dan SPnya perlu diselesaikan dalam tempoh kurang lebih 210 hari.

Berikut disyorkan bagaimana tuan boleh melaksanakan tugasan ini dalam tempoh tersebut tanpa mengabaikan sebahagianya dengan pembelajaran murid begitu menyeronokkan dengan pelbagai akiviti amali untuk memperkayakan KPS dan KMS.

Masa DST - 60 waktu (30 minit satu waktu)
Tolak masa TMK (wajib)- 12 waktu
Baki masa DST bersih - 48 waktu
Jadual waktu dalam seminggu - 2 waktu ( 1 jam aje)

Bilangan Hari Belajar - 210 hari
Bersamaan - 30 minggu
Maka dalam 1 minggu - 2 waktu
Penjadualan DST dalam seminggu - 2 waktu (30 minit x 2=60 minit)

Masa khas TMK - 12 waktu
TMK khas (ada modul sendiri) ini perlu diselesaikan lebih awal dengan peranan Tuan sebagai Guru DST untuk menyelesaikan silibus ini ( Guru modul yang lain tak perlu mengajar murid Tahun 1 dengan TMK Khas ini)

12 waktu = 6 minggu (1 jam seminggu, 6 jam untuk 6 minggu)
Bererti mulai minggu 1 hingga minggu ke 6, Guru DST perlu selesaikannya. Guru selain DST terus melaksanakan P & P mulai minggu 1 lagi tanpa menerapkan unsur TMK jika semua pelajarnya belum celik TMK, jika sebahagian besar pelajar ini dah biasa dengan elemen TMK, teruskan masukkan TMK bersama EMK yang lain iaitu Keusahawanan dan Kreativiti & Inovasi. TMK akan diserapkan sepenunhnya mulai minggu ke 7 sehingga ke akhir tahun persekolahan bagi semua disiplin ilmu.

Guru DST mulai melaksanan P & P DST sebenarnya mulai minggu ke 7 menerapkan EMK mengikut perancangan pengajaran yang dibua sebelumnya. EMK ini boleh melibatkan semua elemennya atau gabungannya atau salah satu daripadanya dengan bertujuan menyeronakkan proses P & P guru-pelajar.

Bila dah selesai 12 waktu DST, 48 waktu perlu dirancangkan dengan cara terbaik agar semua 27 SK dan 48 SP dapat dimanfaatkan kepada pelajar.

Sifir mudah mengikut pandangan penulis:
48 waktu dengan 48 SP, bererti 1 waktu dengan 1 SP
Ya, setiap 30 minit masa dah selesai 1 SP.
Jika kita rujuk Buku Teks, 1 SP , mudahnya nak selesai, tak sampai 10 minit pun, untuk 20 minit lagi?.. Gunakan masa yang lebih itu untuk pelajar menjalankan amali dan berkreativiti membuat tugasan.

Tetapi juga tuan seharusnya ingat, masa 210 hari itu tak semuanya P & P, ada minggu Transisi Tahun 1, ada minggu peperiksaan, ada cuti khas serta lain-lain yang perlu tuan rancangkan terbaik agar P & P pelajar Tahun 1 2011 ini tidak dibawa ke Tahun 2 2012.Jangan tugas kita, rakan kita yang selesaikan.

Ini merupakan cadangan sahaja, fleksi bukan mandotori, kerana tuan mempunyai banyak pendekatan dalam menjayakan P&P berkesan. Perancanan mengajar yang smart dapat menjayakan semuanya.Laksanakan tugas dengan baik dan jujur, nescaya banyak fadilatnya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh