.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Thursday, March 8, 2012

7 Okt 2011 SSM Bye-Bye SPBA.. Hai-hai Vs 8 Mac 2012 SBPA bye-bye.. SSM hai-hai
Selepas pengumuman bajet 2012 pada hari Jumaat 7 Oktober 2011, di Parlimen, Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa dasar gaji juga ditransformasikan dari Skim Saraan Malaysia (SSM) ke Skim Saraan Perkhidmatan Awam (SBPA) yang akan berkuat kuasa mulai 1 januari 2012.

Maka tak duduk diamlah penjawat awam mengira hitung berdasarkan gaji yang 'dicadangkan' oleh sumber yang tak rasmi. Juga siri taklimat oleh pihak yang berkaitan kepada semua penjawat awam, termasuk di BTPN Kelantan. Semua penjawat awam wajib menandatangani borang opsyen sehinggakan ada sahabat terpaksa fakkan borang kepada majikannya. Riuh rendah seluruh negara membicarakannya. Antara faedah dan tak faedahnya. Tetapi dalam diam-diam harga barangan pengguna naik.

Maka juga timbul keluh kesah Cuepacs mengenai beza ketara imbuhan yang diperolehi antara golongan marhaem dengan golongan bangsawan. Perbincangan demi perbincangan diatur mencari titik temu penyelesaian. Tetapi akhirnya SSM yang di bye-bye dulu kini dirujuk balik. Maka SBPA yang belum sempat berjasa di bye-bye akhirmya. Nasiblah SBPA. Bagaimana pula usia persaraan 60 tahun dalam SSM?

PICC PUTRAJAYA

Penjawat awam sedang fokus kepada pengumuman PM


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang sepatutnya dikuatkuasakan pada 1 Januari tahun ini dimansuhkan.

Dalam pengumuman di depan ribuan penjawat awam di Putrajaya hari ini, Najib berkata keputusan itu dibuat setelah mendengar rintihan penjawat awam yang tidak berpuas hati.

NONE"Dengan keputusan ini, Skim Saraan Malaysia (SSM) dikembalikan dengan penambahbaikan," katanya pada majlis Perhimpunan Khas Penjawat Awam bersama Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) hari ini.

Berhubung pelarasan gaji pula, ia dibuat berdasarkan jadual gaji matriks SSM mengikut peratusan gred yang ditetapkan
seperti berikut:

Kenaikan 13 peratus bagi kumpulan pengurusan, profesional dan pelaksana dari gred 1 hingga 54.

Kenaikan 9 peratus untuk gred utama kumpulan JUSA C, B dan A.

Kenaikan 8 peratus untuk turus 3 dan 2.

Kenaikan 7 peratus untuk turus 1 dan ketua setiausaha.

Najib mengakui sepanjang tempoh tiga bulan SBPA diperkenalkan, kerajaan menerima hampir 1,000 aduan dan memorandum, termasuk cadangan daripada 23 persatuan berkaitan.

"Saya harap semua pihak reda dan tak ada lagi yang tak puas hati di semua peringkat. Saya doakan ini jadi penyelesaian terbaik.

"Kita bukan seperti puak-puak yang belum berjaya membentuk kerajaan sudah mahu membuang kakitangan awam," kata Perdana Menteri sambil menjelaskan bahawa berikutan rasa tidak puas hati itu, kerajaan pada 12 Jan lalu memutuskan supaya SBPA dikaji semula.

Sebuah pasukan petugas yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam TanSri Ismail Adam kemudiannya ditubuhkan dan diberi tempoh tiga bulan untuk meneliti semua aduan serta maklumat balas yang dikemukakan.

Ia diberi tanggungjawab mengemukakan cadangan penyelesaian kepada kerajaan.

Najib juga berkata kerajaan turut bersetuju elaun bantuan sara hidup (COLA) bagi kawasan B dan C masing-masing dinaikkan daripada RM150 kepada RM250 sebulan.

Sebelum ini, COLA bagi kawasan B dan C masing-masing ditetapkan pada kadar RM200 dan RM100.

NONEBeliau juga mengumumkan pembentukan suruhanjaya yang dianggotai pihak berkepentingan, seperti kementerian kewangan dan Cuepacs bagi mengkaji tuntutan-tuntutan lain penjawat awam.

Sementara itu, Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata, beliau akan membangkitkan beberapa perkara yang belum diputuskan dalam suruhanjaya yang dibentuk itu.

"Kita rasa lega sikitlah dengan adanya suruhanjaya. Kalau tak, kita kena buat jawatankuasa itu, jawatankuasa ini," katanya.

Omar juga berharap kenaikan gaji yang diberikan tidak diikuti dengan kenaikan harga barangan yang boleh membebankan pengguna.


Walau apa pun nama saraan yang pentingnya ia berfaedah kepada semua

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh