.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Friday, March 23, 2012

Gaya Hidup Berfikiran Dan Berbudaya Al-Quran

Hari ini, isi khutbahnya menyentuh mengenai bulan Tadarus Al-Quran. Setiap orang yang mengaku dirinya muslim sepatutnya ada memiliki senaskah Al-Quran, lantas membacanya, diikuti memahaminya dan seterusnya mengaplikasikannya secara berterusan dalam kehidupan seharian. Itulah yang sepatutnya sebagai "Way Of Life". Berfikiran Al-Quran dan seterusnya membudayakannya akan menyamankan kehidupan ini.

Insyaallah dengan mengikut sepenuhnya apa pengajaran yang terdapat di dalamnya maka perkara yang merungsing dan memporakperandakan dunia kini tidak akan berlaku.Kebimbingan sepertimana yang dilaporkan oleh media masa kini begitu terasa.

KUALA LUMPUR, 23 Mac: Sebanyak 24,635 kes rogol direkod oleh negara ini dari tahun 2003 hingga 2011, kata Menteri Dalam Negeri dalam jawapan bertulisnya di Parlimen.

Sedih saudara.. Inilah statistik jenayah rogol 2003 hingga 2011 di Malaysia

KUALA LUMPUR, 22 Mac:
Kementerian Pelajaran Malaysia dalam jawapan bertulis di Parlimen kepada soalan lisan memberitahu seramai 20,332 pelajar tercicir dalam pelajaran setiap tahun.

Manakala jumlah murid yang terlibat dengan salah laku disiplin secara keseluruhan dalam tempoh 2007 hingga 2010 pula pada kadar purata 112,346 orang setahun.

Jumlah murid yang tercicir dalam pelajaran akibat salah laku dan peraturan disiplin sekolah pada tahun 2007 seramai 1,834 murid dikenakan hukuman buang sekolah.

Tahun 2008 seramai 1,848, tahun 2009 seramai 1,534, tahun 2010 seramai 1,348 manakal tahun 2011 seramai 1,131 murid dikenakan hukuman buang sekolah.

Masalah keciciran perlu dipandang serius kerana punca dari masalah itulah ramai pelajar terjebak dengan gejala sosial yang amat membimbangkan.Kena buang sekolah, mereka tidak ada aktiviti hendak dibuat dan disinilah mereka mula mencuba pelbagai kegiatan yang tidak berfaedah bermula dengan lepak, akhirnya dadah, pecah rumah, samun, ragut dan bermacam-macam lagi.


Hebat bergaya di dunia dan di akhirat dengan mengikut kitab panduan yang hakiki.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh