.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Sunday, August 8, 2010

Saya namakan HMHPada hari Khamis 05 Ogos 2010 yang lepas, saya telah hadir mewakili Jabatan Pelajaran Kelantan ke PKG Ketereh untuk bersama peserta yang mengikuti bengkel pemantapan pedagogi dalam P & P sains. Peserta terdiri dari 40 guru dari sekitar PKG berkenaan yang telah dikenalpasti sejak awak tahun lagi. Program ini dikendalikan oleh 2 Fasilitator khas dari Pusat Sains Negara (PSN) yang terdiri dari En. Low serta En. Edward.

Program yang julung kali diadakan ini merupakan inisiatif Bahagian Pendikan Guru, Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, Bahagian Teknologi Pendidikan , Bahagian Pembangunan Kurikulum bersama MOSTI ini memberi banyak manafaatnya dalam mempertingkat serta memperkasakan guru-guru sains supaya lebih menitik beratkan pelbagai kemahiran dalam pengajaran sains. Mengikut peserta bengkel, mereka begitu teruja dengan pelbagai kaedah yang ditunjukkan oleh penceramah. Jika pelaksanaan sepertimana yang dilakukan, maka pembelajaran pelajar dalam sains begitu mudah lagi menarik.

Kemahiran Proses Sains, Kemahiran Manipulatif, Sikap Saintifik serta Nilai Murni dapat dipupuk dan diamalkan, nescaya pembudayaan sains dalam kehidupan dapat diterjemahkan. Inovasi dan kreativiti lagi kritis ahli masyarakatnya memacukan negara ke arah negara maju yang rakyatnya penuh disiplin apatah lagi tinggi hati budinya.

Pengalaman peserta selama tiga hari yang bermula pada 3 Ogos lagi, penuh dengan aktiviti hands on, minds on serta heart on. Apabila di 'on' kan, maka proses P & P ini begitu mudah. Tetapi mengapa apabila setiap kali melakanakan P & P ssins, perkara tersebut di 'off' kan. Ini mengakibatkan sains itu sendiri tak banyak bezanya dengan mata pelajaran lain.

Memandangkan mulai tahun depan, 2011 pelaksanaan KSSR akan bermula. Pengisiannnya lebih menitikberatkan kepada kreativiti dan inovasi dalam P & P. Maka semua guru perlu mempersiap siagakan diri masing-masing dengannya. Itulah sebabnya kita akan mengalami Transformasi Pendidikan. Kalau tak ubah sekarang, bila ?. Kalau tidak kita, siapa?. kalau tidak tahun depan, bila?.

Bersamalah kita menterjemah dan merealisasikanya. Hands On- Minds On-Heart On - itulah saya mudahkan kepada HMH.

( Majlis penutup diisikan dengan ucapan serta penyampaian sijil kepada semua peserta. Terima kasih kepada semua yang terlibat dala menjayakan program ini. Terima kasih MOSTI melalui PSN kerana memilih Kelantan selain Johor dan Kedah untuk melaksankan program ini untuk tahun 2010 )

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh