.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Berita Kepada Kawan

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Sunday, July 17, 2011

Pertandingan Kemahiran Pembantu Makmal kali Pertama

Alhamdullilah pada hari ini berlangsunglah aoa yang dinamakan Pertandingan Kemahiran Pembantu Makmal Sekolah Menengah Peringkat Negeri Kelantan. Pertandingan yang julung-julung kali diadakan ini berlangsung di SMK Belimbing Tanah Merah disertai oleh sebanyak 17 pasukan. Sepatutnya semua sejumlah 20 pasukan hadir tetapi disaat-saat akhir 3 pasukan telah menarik diri.

Jika tahun lepas, skop teori dan maklumat mengenai peranan dan tugas pembantu makmal di sekolah, maka tahun ini diberi penekanan praktikal kemahiran saintifik dan manipulatif dengan melakukan praktikal itu sendiri. Setiap pasukan terdiri dari 2 orang pembantu makmal. Tuan rumah, PPD Tanah Merah diberi peluang di mana semua sekolah menghantar 2 pembantu makmal bagi sekolah masing-masinh manakala bagi PPD selainnya dikhaskan 1 pasukan dimana uanya terdiri dari 2 pembantu makmal dari sekolah yang sama atau 2 pembantu makmal dari sekolah yang berbeza. Pemilihan dan cadangan dibuat oleh Penolong PPD Sains Matematik, PPD masing-masing.

Pengujian soalan adalah berdasarkan kepada 5 stesyen iaitu
Stesyen 1: Fizik
Stesyen 2: Kimia
Stesyen 3: Biolobi
Stesyen 4: Sains Teras
Stesyen 5: Soal jawab mengenai peranan pembantu makmal dan pengurusannya

Setiap kumlukan diberi masa 10 minit menyelesaikan tugasan secara bersama sebelum wisel tamat dibunyikan. 5 minit masa untuk bertukar ke stesyen yang baru. Memaandangkan terdapat hampir 20 pasukan, maka dibuat dalam dua sidang, iaitu 10 pasukan untuk sidang pertama dan 7 masukan untuk sidang jke dua. Setiap sidang memerlukan masa selama 75 minit. Kesemua mereka diselia oleh panel yang terdiri dari kalangan Guru Kanan sains di ana setiap stesyen terdiri dari 2 orang panel. Tugas panel ialh menilian dan memberi markah berdasarkan rubrik yang telah disediakan oleh panel penngubal Soalan sebelum ini.

Kehadiran peserta dan panel penilain didahuli dengan pendaftaran dan sesi takoimat mengenai prosedur pertandingan dan penilaian dalam dua sesi selari. Tempat jam 8.50 pagi, perasmian dilakukan oleh YBhg. Dr. Aweng A/L Ah Rek, Timbalan Dekan Fakuliti Agro Industtri % Sumber Asli, UMK.

Pertandingan tamat tepat jam 12.40 tengah hari dan sesi penyampian hadiah dan cendermata kepada pemenang disempurnakan oleh wakil PPD tanah Merah.

Tahniah kepada pemenang
1. SMK Dato Mhamud Paduaka Raja 2, Tanah Merah
2. SMK Jeli
3. SMK Tanah Merah 1, Tanah Merah

Terima kasih kepada:
Tuan Rumah PPD Tanah Merah, Pensyarah UMK, Pengetua dan Guru-Guru SMK Belimbing,Panel Penggubal, Panel Hakim, Peserta , Pegawai Sains Matematik PPD,
Juga tidak lupa kepada penaja hadiah iaitu HELCOM MALAYSIA BHD. Terima Kasih semua

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh