.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Tuesday, July 6, 2010

Bermula Tugas Baru...MBMMBIMendaftar diri setiap peserta bermula 4 Julai 2010 di Demong Beach Resort. Terus memulakan program tepat jam 2.30 petang dengan taklimat urusetia serta house-keeping yang diberikan oleh En. Che Zulkepli Abdullah, Penyelia Pelajaran Sains , Jabatan Pelajaran Kelantan.

Maka bermulalah Kursus Memperkasakan Pedagogi Guru Sains dan Guru Matematik Tahap 2 (Tahun 4) Sekolah Rendah Dalam Bahasa Melayu untuk JU Daerah seluruh PPD Negeri Kelantan ( .Inilah kursus pertama kami secara pakej untuk tahun 2010 yang dipertanggungjawabkan oleh Bahagian Pendidikan Guru, (BPG), Kementerian Pelajaran Malaysia kepada Sektor Pengurusan Akademik melalui Unit Sains dan Unit Matematik JPN Kelantan. Setiap PPD telah mencalonkan 2 Guru Sains dan 2 Guru Matematik mengikuti "TOT" ini sebelum dinobatkan sebagai JU Daerah. Mereka ini akan bersama dengan Penolong PPD (Sains Matematik) untuk melaksanakan kursus secara on site di daerah masing-masing.

Antara pengisian dalam kursus ini yang diberikan oleh 4 JU Negeri ( 2 Sains dan 2 Matematik yang dilatih oleh Bahagain Pendidikan Guru, KPM selama 3 hari 2 malam pada pertengahan Jun lepas di Kuala Lumpur) adalah :-
- Pendedahan Strategi dan Pendekatan P & P
- Pendedahan Sistem Modular dalam P & P( 4 Modul )
- Perbengkelan membina Modul
- Pembentangan Modul
- Permunian dan Penambahbaikan Modul

Disamping itu juga, pada hari akhir 6 Julai 2010, majlis turut diselitkan dengan persembahan oleh En. Nasir Mohd Nor, Penolong Pengarah Sains, JPN dengan tajuk Analisis Item Dalam Menjana Kecemerlangan. Saya juga turut mengambil peluang menyampaikan tajuk "Kreativiti dan Inovasi dalam P & P" yang amat perlu disebarluaskan kepada semua yang bergelar guru bertitle DG. Taklimat mengenai kepentingannya akan dibuat dari semasa ke semasa setelah 10 guru dari negeri ini (mewakili setiap PPD) diberi kursus khas oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum pada 20-23 Julai 2010, bertempat di P.Pinang nanti.

Kepada semua Penolong PPD Sains Matematik serta Pegawai dari JPN yang ikut serta dalam kursus ini, ucapan terima kasih untuk Tuan semua yang telah menyumbang banyak idea untuk melaksanakan program ini diperingkat daerah nanti sebelum tibanya bulan Ramadhan AlMubarak. Juga kepada JU Negeri dan JU Daerah, sumbangan jasa tuan bersama kami, begitu dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. Tidak lupa keapada En. Hairinizam dari BPG yang sudi hadir memantau pelaksanaan dan seterusnya memberi sepatah dua ucapan perangsang.

Sekali lagi, terima kasih buat semua.
Kita dah memulakan tugas baru yang menggantikan PPSMI... Bersama beristiqomah menjayakan MBMMBI.

Jumpa lagi.. Wassalam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh