.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Thursday, May 20, 2010

Banyaknya sumber asli kita..Pada hari Selasa 18 Mei 2010, untuk mewakili Jabatan Pelajaran Kekantan saya berada di Ballroom Hotel Grand Riverview, Kota Bharu menghadiri majlis pelancaran Persidangan Kebangsaan Sumber Asli 2010. Penganjuran oleh Universiti Malaysia Kelantan (UMK) ini bertujuan antara lainnya ialah untuk memberi input serta menyedarkan masyarakat tentang pentingnya pengekalan dan pemuliharaan secara berhemah mengenai kepelbagaian hidupan alam floura dan fauna serta sumber asli yang begitu mewah terdapat di negara tercinta ini.

Bumi Malaysia ini amat kaya dengan hasilnya, dalam bumi , di muka bumi mewah segalanya. Di dalam perut bumi, emas, perak, tembaga, besi timah berserta emas hitam yang bernilai tinggi. Di muka buminya pula, segala hasil mahsul pertanian dan tumbuhan juga, pantang ditanam akan tumbuh segar melata.Di laut lepas, banyak lagi yang belum diterokai. Banyaknya rezeki ALLAH kepada kita. Tetapi terkadang jika difikirkan mengapa kajian, eksplorasi serta nilai ekonomi ini di manfaatkan oleh orang lain.Herba untuk perubatan telah diambil dari bumi kita oleh orang lain lalu dipatenkan menjadi milik kekal mereka. Kita hanya mampu dengan mata terkebil-kebil melihat hasil mahsul ini di bumi kita dengan milik orang. Adakah ini satu kesilapan yang disengajakan kerana kita 'kekurangan' serba serbi dalam segala bidang. Amat tak berguna harta diribaan kita mengayakan orang lain.

Sepatutnya banyaknya sumber asli kita, banyaklah manfaat kepada kita.
Sama-sama kita renungkan.

Dalam ucap utama Prof. Emaretus Dato Dr. Latif Mohamad dari LESTARI, Fakulti Sains dan Teknologi UKM juga merangkap Presiden WWF Malaysia menekankan agar kita semua bertindak untuk pengekalan dan pemuliharaan alam floura dan fauna serta sumber asli di negara ini untuk generasi akan datang . Jangan rosak dan musnahkan apa yang ada.. berfikir dan bertindak bijak agar mana-mana yang ada ini tidak luput dan lupus.Akibat tindakan rakus tangan-tangan manusia akan mengakibatkan 'heritage' yang ada kini akan di telan masa. Keseimbangan hidupan akan terganggu dan akibatnya akan berlaku kerosakan kepada seluruh hidupan di mayapada ini.

p.s: Prof Emaretus Dato Dr. Latif Mohamad merupakan pensyarah semasa saya di UKM dulu, dan sewaktu menyambung pengajian untuk program Diploma Pendidikan di UKM, saya dan lima rakan ( Sufian Nor,Mohd Zahari Othman, Wan Hussain W Ismail, Awang Mohd Zaid Mohd Zain dan Ab. Rashid Saad ) menyewa rumah beliau di Taman Hijau, Jalan Reko, Kajang, Selangor. Begitu banyak kenangan menyewa di Taman ini, antara yang menjadi jiran ialah Prof. Dato Dr. Kamal Hassan (bekas Reaktor UIA)..petang bertakraw bersama beliau, Bulan puasa, bertarawih di rumah Dato Dr. Haron Din serta banyak lagi..Hujung bulan bila dapat elauan guru, berjamu sakan satay kajang... kenangan yang sukar dilupakan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh