.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Friday, April 20, 2012

Akan MUFLIS ke kita nanti ...


Isipati khutbah Jumaat hari ini mengupas mengenai isu yang orang takut tetapi sentiasa orang buat aoabila mudah lupa takutnya iaitu MUFLIS. Muflis yang bermakna tak dok gapa sekara hanya tinggal baju dan seluar pendek, pitih mas habis kena sita atas sebab tatalaku salah lagi jahat.

Kita semua ingat dan selalu ingat , semasa kecil lagi, ayah bonda keluarga menyuruh mengaji al-quran, solat lima waktu, puasa. Setelah dewasa kita wajib berzakat dan yang mampu, boleh mengerjakan haji. banyak kita dapat pahala lebih-lebih lagi ikhlasnya tetap bersama.

Tetapi terkadang orang mudah lupa apabila cabaran duniawi yang begitu banyak sehinggakan ajaran agama dikesampingkan. Pahala yang kita dah buat dulu dan direkodkan oleh salah satu Malaikat yang sentiasa bersama kita semakin mengecil manakala dosa yang juga direkodkan oleh Maliakat Kedua semakain sehari semakin membesar. Kita mudah lupa apabila kita melakukan cakap yang tak baik, buat yang tidak betul.

Apabila kita cakap tak betul tentang seseorang, apabila kita buat tak baik kepada sesorang maka pahala sedia ada pada kita akan dipindah kepada orang yang menjadi mangsa kita itu. Mereka menerima pahala kita dan pahala mereka semakin bertambah.Walaupun saban tahun ke Mekah menunai Haji dan Umrah,. dah ada gapa sekara.Walaupun duit emas banyak di Bank, tetapi dah tak ada nilainya.

Maka janganlah jadikan diri kita seorang yang MUFLIS di akhirat nanti... hidup di dunia maha megahnya dengan segala apa yang ada. Berbuat BAIK di dunia maka akan TERHORMAT  lah di sana dan apabila JAHAT di dunia maka TERHINA lah di sana.

Begitu hina dinanya tanpa sebarang bekal yang berkekalan. Jom kita kayakan diri kita di dunia dan kayakan diri kita di akhirat... itulah ketenangan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh