.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Thursday, January 5, 2012

i-Cakna pemangkin jayaSudah sedia maklum bahawa setiap dasar, program atau aktiviti yang dilaksanakan akan menjurus kepada pencapaian yang dihasratkan. Pencapaian ini melibatkan kuantiti dan kualiti yang kini begitu popular sebagai Keys Performance Indicator (KPI). Dengan merujuk nilai mula(TOV) melalui OTI dan ETR, perlu setiap prosesnya dengan bermuhasabah akan kekuatan, kelemahan, peluang dan kekangan sebelum hasil sebenar dicapai, AR.


Dalam membincangkan hal ini, analisis SWOT (kekuatan, kelemahan, peluang, kekangan)tidak boleh dilupakan. Begitu juga dengan Blue Ocean yang mencari strategi @ pendekatan yang meminimumkan persaingan.Dalam mengejar kecemerlangan, pancapain keseluruhan serta untuk mengurangkan kegagalan, outcome amat jelas untuk dilihat terlebih dahulu kemudian barulah diikuti dengan merancang dan melaksanakan aktivitinya. Aktiviti ini sentiasa disesuaikan dengan tenaga kemahiran serta sokongan material yang dimiliki.

Program @ aktiviti ini adalah INTERVENSI dalam proses mencapai matlamat. Intervensi yang mantap hebat membuah kejayaan tetapi intervensi yang hanya melepas bantuk ditangga yang dapat hanyalah 'gitu-gitu' sahaja. Penat lelah dengan fulus yang banyak dibelanjakan tetapi agak mengecewakan.

Sehubungan dengan itu, pendekatan dalam melaksanakan pelbagai program INTERVENSI ini, mulai 2012 akan diperkemaskan lagi dengan dinamai dengan i-Cakna. Sebelum ini dalam pemantapan P & P Guru serta pengurusan kurikulum didahului dengan e-Cakna.

Kecaknaan amat diperlukan untuk menempah jaya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh