.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Saturday, November 12, 2011

TITAH UCAPAN HARI KEPUTERAAN SULTAN MUHAMMAD KE-V


TITAH UCAPAN KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA
SULTAN MUHAMMAD KE-V DI MAJLIS SINGGAHSANA
PADA 12 NOVEMBER 2011M BERSAMAAN 16 ZULHIJJAH 1432H
DI ISTANA BALAI BESAR, KOTA BHARU, KELANTAN

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Bismillahir rahmanir rahim.

Sesungguhnya segala pujian, sanjungan dan kesyukuran dirafak ke hadrat Allah SWT, Tuhan pentadbir seluruh alam, memiliki tampuk kekuasaan yang mutlak yang mengurniakan sedikit kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan akan menarik balik kekuasaan daripada sesiapa yang Dia kehendakinya dan menghinakan sesiapa yang Dia kehendakinya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Berkuasa ke atas tiap-tiap sesuatu.

Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW, utusan Allah yang menjadi pemimpin agung ditampilkan bagi meratakan rahmat agama Islam ke seluruh alam.

Dipohonkan semoga rahmat dan kesejahteraan terus mengalir kepada setiap keluarga Baginda dan para sahabatnya dan para pengikutnya hingga ke akhir zaman.

Alhamdulillah, beta merafak setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah SWT di atas limpah rahmat dan kurnia-Nya beta sentiasa berada di dalam kandungan sihat wal’afiat dan sejahtera.

Beta dengan sukacitanya ingin menzahirkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada kerabat-kerabat diraja, menteri besar yang telah mewakili pihak kerajaan negeri dan rakyat jelata sekalian di atas persembahan ucapan tahniah dan ikrar taat setia sebentar tadi.

Sesungguhnya sembah ucapan dan ikrar taat setia yang dipersembahkan kepada beta sempena sambutan ulang tahun hari keputeraan beta adalah suatu pernyataan jujur sebagai menjunjung institusi raja berperlembagaan dan sebagai simbolik kepada hubungan yang erat dan mendalam di antara institusi beraja dan rakyat jelata yang sentiasa kasih-mengasihi yang diwarisi turun temurun oleh rakyat beta.

Beta mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada seluruh rakyat jelata yang telah menumpahkan taat setia, menunjukkan kasih sayang ke hadapan beta.

Beta dengan hati yang gembira dan sukacita mengalu-alukan kedatangan dan kehadiran para tetamu beta dari dalam dan luar negara. Beta mendapat maklum bahawa tetamu-tetamu beta telah memberi komitmen yang tinggi semata-mata untuk sama-sama memeriah dan menyerigemilangkan lagi sambutan ulang tahun hari keputeraan beta yang julung kali diadakan pada tahun ini. Beta berharap semua tetamu beta berada di dalam keselesaan sepanjang berada di sini dan semoga selamat nanti dalam perjalanan kembali ke destinasi masing-masing.

Beta bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana dapat hidup dalam iklim negeri Kelantan yang mendapat nama jolokan “Serambi Mekah” yang rakyatnya sejak sekian lama mewujudkan jalinan perhubungan yang erat dan mesra antara institusi beraja dengan rakyat jelata.

Meskipun demikian, beta ingin mengingatkan rakyat dan masyarakat di segenap lapisan agar sentiasa berwaspada, berhati-hati, peka terhadap kemunculan iklim yang tidak sihat yang dicetuskan oleh anasir-anasir anti-establishment dalam masyarakat yang cuba mengubah landskap kehidupan harmoni dan damai dengan menampilkan sikap buat-buat lupa fakta sejarah “kontrak sosial” yang telah dipersetujui bersama dengan mencetuskan isu-isu berkaitan agama Islam, mencabar kewibawaan raja-raja, kedudukan bahasa Melayu dan banyak lagi sebagai modal untuk meraih kepentingan diri dan kumpulan.

Beta berseru kepada semua pihak hentikanlah daripada bermain api, sikap provokasi yang boleh mencetuskan gelora keadaan dan suasana yang tidak tenteram dalam masyarakat dan negara.

Sebagaimana kita sedia maklum, dunia terus mengalami perubahan iklim tidak menentu yang mengakibatkan pemanasan global dan mala petaka seperti gempa bumi, banjir dan kemarau serta taufan. Kesan yang paling awal yang akan dapat dilihat ialah kemerosotan pengeluaran hasil makanan. Pertumbuhan ekonomi global yang lemah dan muram pada tahun ini berbanding tahun lepas turut memberi kesan yang tidak baik kepada ekonomi dunia. Krisis hutang negara-negara di Eropah menimbulkan risiko penurunan terhadap kestabilan kewangan dunia dan pemulihan ekonomi di negara maju terus perlahan dan lembab. Inflasi juga semakin meningkat dan merupakan cabaran besar kepada banyak negara.

Semua fenomena ini memberi implikasi kepada ekonomi negara dan negeri ini. Kesan tersebut sudah tentu dirasai oleh rakyat negeri ini. Oleh itu, marilah kita semua menggemblengkan tenaga bekerjasama dalam memastikan pertumbuhan ekonomi dapat dicapai pada kadar yang baik. Semua pihak perlu bangkit mencapai pendekatan dan penyelesaian yang inovatif ke arah meningkatkan momentum pertumbuhan dan mengekalkan kesejahteraan rakyat.

Beta berharap agar sektor pertanian, penternakan dan perikanan memainkan peranan yang lebih berkesan, peka kepada perkembangan teknologi terkini, mesra alam dan lestari. Aktiviti pertanian juga perlu meneroka pendekatan yang terkini seperti pertanian agronomik. Pembangunan infrastruktur pertanian seperti jalan dan sistem pengairan perlulah dipertingkatkan untuk memastikan hasil pertanian yang optimum. Tanah-tanah terbiar juga perlulah dimajukan dengan medan guna tanah yang terkini.

Menyentuh mengenai pelaburan masuk ke negeri Kelantan, beta mendapat maklum bahawa beberapa projek besar sedang dalam perancangan dan pelaksanaan yang akan mengubah landskap ekonomi negeri Kelantan seperti projek “supply base” di Tok Bali, pembangunan dan pengindahan tebing Sungai Kelantan di Lembah Sireh, Kota Bharu, projek pembinaan saluran paip petroleum dari Perak ke Kelantan, pelabuhan darat dan pembangunan bersepadu di Kuala Krai.

Sektor pembinaan dan pelaburan di negeri Kelantan dijangka akan mempunyai prospek yang tinggi pada tahun-tahun akan datang sekiranya projek-projek seperti projek pembangunan dan pengindahan sungai di jajahan Kota Bharu dan jajahan Tumpat, projek jalan persekutuan laluan lapan dan sembilan (central spine road) dan pembinaan lebuh raya Kota Bharu-Kuala Krai dapat dilaksanakan.

Dalam menghadapi risiko banjir setiap kali tibanya musim tengkujuh, beta berharap rancangan tebatan banjir lembangan Sungai Kelantan yang sedang giat dilaksanakan itu akan dapat mengatasi atau mengurangkan banjir di negeri ini.

Suka beta menarik perhatian bahawa dalam mengatur perbelanjaan mengurus dan pembangunan negeri, langkah-langkah bagi mengurangkan defisit perbelanjaan perlulah diberi perhatian walaupun belanjawan defisit adalah suatu kelaziman di kebanyakan negara.

Sehubungan dengan itu, beta berharap kerajaan negeri sentiasa mengambil langkah-langkah positif bagi mengurangkan belanjawan defisit supaya angka defisit tersebut masih dalam jangkauan terkawal. Bagi mengurangkan belanjawan defisit, kerajaan negeri seharusnya mengambil pendekatan perbelanjaan berhemah dengan memberi keutamaan kepada perbelanjaan mengikut keperluan sebenar. Kerajaan negeri hendaknya memberi penekanan kepada meningkatkan hasil dan menambahkan punca hasil.

Di kesempatan ini, beta ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada jawatankuasa sambutan perayaan ulang tahun hari keputeraan beta, kerabat-kerabat diraja, menteri besar, ahli-ahli majlis mesyuarat kerajaan, orang-orang besar negeri, wakil-wakil rakyat, pegawai-pegawai kerajaan negeri dan persekutuan, para alim ulama, pasukan polis dan tentera, pegawai-pegawai dan kakitangan kerajaan, badan-badan berkanun negeri dan persekutuan, pihak berkuasa tempatan, ahli-ahli pertubuhan kebajikan dan sukarelawan serta seluruh rakyat jelata negeri ini yang beta kasihi yang sentiasa menumpahkan taat setia yang tidak berbelah bahagi kepada beta.

Sebagai mengakhiri titah ucapan beta ini, marilah kita sama-sama memohon doa ke hadrat Allah SWT semoga kita semua sentiasa mendapat pertolongan dan berada di dalam pemeliharaan serta barakah Allah yang berterusan. Semoga negara dan negeri ini berada di dalam kemakmuran, dilindungi dari apa jua bentuk bala bencana, huru-hara dan perkara-perkara yang tidak diingini.

Amin ya rabbal ‘alamin

Wabillahi taufik wal hidayah

Wassalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.


ANTARA PENERIMA

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zain mendahului senarai 613 penerima darjah kebesaran, bintang, tauliah dan pingat sempena Hari Keputeraan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V Ke-42 yang berlangsung di Istana Balai Besar di sini.

Sambutan Hari Keputeraan tersebut pertama kali diadakan selepas Sultan Muhammad dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan menggantikan ayahanda baginda, Sultan Ismail Petra pada 13 September tahun lalu.

Sultan Muhammad berkenan menganugerahkan Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (Al-Muhammadi 1) (SPMK) membawa gelaran Datuk kepada Zulkifeli.

Bendahari Majlis Orang-orang Besar Diraja Kelantan, Datuk Dr. Abdullah Sepien pula dianugerahkan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (Al-Ismaili 1 (SJMK) yang turut membawa gelaran Datuk.

Turut dianugerahkan SJMK ialah Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar.

Sementara itu, Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Seri Mohamed Apandi Ali; Pengerusi Syarikat Sen Media, Sekh Mohd. Ruzi @ Adnan Sekh Ahamad dan Ketua Pegawai Eksekutif Kuwait Finance House, Jamelah Jamaluddin dianugerahkan Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (Al-Muhammadi II) (DPMK).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz; Exco kerajaan negeri, Abdul Fattah Mahmood; Timbalan Dekan (Ijazah Tinggi) Sekolah Perniagaan Pascasiswazah Fakulti Perniagaan dan Perakaunan Universiti Malaya (UM), Dr. Tengku Mohamed Faziharudean Tengku Feissal; dua peguam, Profesor Azmi Mohd. Ali dan Sulaiman Abdullah; pesara, Nik Mustapha Nik Mahmood serta Datuk Saharudin Samsudin pula dianugerahkan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (Al-Ismaili II) (DJMK).

Pengarah Infantri Markas Tentera Darat, Brigedier Jeneral Datuk Mohamad Khir Abdullah dan Panglima 8 Briged, Brigedier Jeneral Datuk Mohamad Zaki Hamzah merupakan dua tokoh yang dianugerahkan Darjah Kebesaran Kesatria Mahkota Kelantan Yang Amat Perkasa (Al-Yahyawi II) (DPKK).

Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (Al-Ibrahimi II)(DPSK) pula dianugerahkan kepada sembilan penerima iaitu Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Che Mohd. Hashim Abdullah; Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPP), Makhtar Mustapha.

Penerima lain, Ketua Program Sains Politik Pusat Pengajian Sejarah, Sains dan Strategi, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Mohammad Agus Yusoff; Timbalan Ketua Setiausaha (Industri) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Nik Rahmat Nik Taib.

Turut dianugerahkan DPSK ialah Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha; Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi Kementerian Pengajian Tinggi, Prof. Datuk Dr. Rujhan Mustafa; Pengarah Tanah dan Galian negeri, Wan Mustapha Wan Ab. Hamid dan Pakar Perunding Kanan Kardiologi Jabatan Perubatan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Prof. Dr. Zurkurnai Yusof.

Penerima DPSK lain ialah Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin dan Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlan Lazim. Kesemua penerima di atas menerima darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk.

Sementara itu, isteri Menteri Besar, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak @ Tuan Muda yang juga Pengerusi Purnama, merupakan antara enam penerima yang dianugerahkan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (Al-Ismaili III) (JMK).

Pegawai Pemerintah 91 Depot Pusat Ordinan Diraja Kem Batu Kentonmen, Kolonel Azlan Othman dan Pegawai Staf 2 Pendidikan Markas 8 Briged, Leftenan Kolonel Ku Mohd. Ali Ku Sulong pula menerima Darjah Kebesaran Kesateria Mahkota Kelantan Yang Amat Perkasa (Al-Yahyawi III) (PKK).

Selain itu, 42 orang menerima anugerah Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (Al-Ibrahimi III), Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (Al-Ibrahimi IV) (57), m

Darjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang (Al-Ibrahimi V) (70).

Seramai 42 penerima pula dianugerahkan Bintang Seri Mahkota Kelantan, Bintang Seri Kelantan (63), Bintang Ahli Kelantan (55), Pingat Bakti (57), Pingat Setia Mahkota Kelantan (69), Pingat Taat (59), Pingat Perangai Baik (52), Surat Kepujian (tiga) dan Jaksa Pendamai (11). Bernama

< Alhamdullilah dapat bersama hadir dalam majlis ini untuk Al-Ibrahimi V >


The Star Online 

Published: Saturday November 12, 2011 MYT 11:23:00 AM

Armed Forces chief leads Kelantan honours list


KOTA BARU: Armed Forces chief Gen Tan Sri Zulkifli Mohd Zin heads the list of 613 recipients of state honours in conjunction with the 42nd birthday of Sultan of Kelantan Sultan Muhammad V.
Zulkifli receives the Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (Al-Muhammadi I) (SPMK) award that carries the title "Datuk".
Twenty-four others will be bestowed the Ahli Yang Kedua (Datuk Paduka) award which also carries the title "Datuk" at an investiture at Istana Balai Besar here on Saturday.
Among them are Majlis Orang-Orang Besar Di Raja Kelantan treasurer Datuk Dr Abdullah Sepien and Deputy Inspector-General of Police Datuk Sri Khalid Abu Bakar, who are conferred with the Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (Al-Ismaili I) (SJMK) award.
KELANTAN STATE AWARDS HONOURS LIST 2011.
AHLI YANG PERTAMA (SERI PADUKA BAGI DARJAH KEBESARAN MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA) AL-MUHAMMADI I (S.P.M.K) General Tan Sri Zulkifeli Mohd Zain
AHLI YANG PERTAMA (SERI PADUKA BAGI DARJAH KEBESARAN JIWA MAHKOTA KELNTAN YANG AMAT MULIA) AL-ISMAILI I (S.J.M.K) Datuk Dr. Abdullah Sepien
AHLI YANG KEHORMAT YANG PERTAMA (SERI PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN JIWA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA (AL-ISMAILI I) (S.J.M.K) Datuk Seri Khalid Abu Bakar
AHLI YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGII DARJAH KEBESARAN MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA (AL-MUHAMMADI II) (D.P.M.K) Datuk Seri Mohamed Apandi Ali Sekh Mohd Ruzi@Adnan Sekh Ahamad
AHLI YANG KEHORMAT YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA (AL-MUHAMMADI II) (D.P.M.K) Jamelah Jamaluddin
AHLI YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN JIWA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA (AL-ISMAILI II) (D.J.M.K) Dr. Tengku Mohamed Faziharudean Tengku Feisal,Abdul Fatah Mahmood, Assoc Prof Azmi Mohd Ali and Nik Mustapha Nik Mahmood
AHLI YANG KEHORMAT YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN JIWA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA (AL-ISMAILI II) (D.J.M.K) Datuk Saharudin Samsuddin, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz and Sulaiman Abdullah
AHLI YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN KESATERIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT PERKASA (AL-YAHYAWI II) (D.P.K.K) Brig Gen Datuk Mohamad Khir Abdullah
AHLI YANG KEHORMAT YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN KESATERIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT PERKASA (AL-YAHYAWI II) (D.P.K.K) Brig Gen Datuk Mohamad Zaki Hamzah
AHLI YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI II) (D.P.S.K) Datuk Che Mohd Hashim Abdullah, Makhtar Mustapha,Assoc. Prof Dr Mohammad Agus Yusoff, Nik Rahmat Nik ,Datuk Othman Prof Datuk Dr Rujhan Mustafa, Wan Mustapha Wan Abdul Hamid and Prof Dr Zurkurnai Yusof
AHLI YANG KEHORMAT YANG KEDUA (DATUK PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI II) (D.P.S.K.) SAC Datuk Mazlan Lazim, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin
AHLI YANG KETIGA (TAULAN) BAGI DARJAH KEBESARAN JIWA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA (AL-ISMAILI III) (J.M.K) Bukhari Che Muda, Ramli Abu Bakar, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak @ Tuan Muda, Siti Zailah Mohd Mohd Yusoff and Datin Dr Suriani .
AHLI YANG KEHORMAT YANG KETIGA (TAULAN) BAGI DARJAH KEBESARAN JIWA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT MULIA (AL-ISMAILI III) (J.M.K.) Dr P. Balakrishna
AHLI YANG KETIGA (PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN KESATERIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT PERKASA (AL-YAHYAWI III) (P.K.K) Col Azlan Othman
AHLI YANG KEHORMAT YANG KETIGA (PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN KESATERIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT PERKASA (AL-YAHYAWI III) (P.K.K.) Left Col Ku Mohd Ali Ku Sulong
AHLI YANG KETIGA (PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI III) (P.S.K) Abdul Ghani Che Kasim, Abdul Manan Mohamed, Abdul Rahim Mohamad, Abu Bakar Mohd Yusof, Aziz Mat Hassan, Che Hamad Che Muda, ACP Kamarul Zaman Mamat, Maliha Ghazali, Mat Jusoh Husin, Md Yunos Yaacob, Mohamad Noordin Awang, Mohamed Ziyadi Zakaria, Mohd Ashri Muda, Mohd Idris Mamat, Mohd Noor Yusoff, Mohd Sabri Abdullah, Assoc Prof.Mohd Shukri Omar, Superintendant Muhamad Zaki Harun, Nazran Muhammad, Prof Dr. Nik Mohamed Zaki Nik Mahmood, Norazman Abd Ghani, Norazmi Berahim, Ong Guan Sai, Roslan Mohd Yasin, Rosnazali Amin, Assoc Prof Dr. Saedah Ali, Sukeri Hassan, Assoc Prof Dr. Shamsul Kamlrujan Hassan, Tuan Zainal Abidin Tuan Yusuf, Wan Hamzah Wan Daud, Left Col Yusoff Omar and Zamri Ismail.
AHLI YANG KEHORMAT YANG KETIGA (PADUKA) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI III) (P.S.K) Prof Dr Ahmad Sukari Halim, ACP Azhar Hamzah, Assoc.Prof.Dr Habsah Hassan, ACP Haliludin Rahim, Khairudin Abdul Ghani, Md Noor Chik, ACP Mohd Kamal Mohd Yasin, Dr. Mohd Nikman Ahmad, Ir. Syed Abdul Rahman Syed Abdullah and ACP Zainul Abidin Hassan.
AHLI YANG KEEMPAT (BENTARA) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI IV) (B.S.K) Left Col Abd Razak Ibrahim, Ab Aziz Abdullah, Che Ahmed Che Mahmood, Ir. Che Hassin Che Mud, Dr. Hasbullah Ab Rahman, Hashim Mohd Zain, Hasnan Ramli, Idris Omar, Kahadi Hassan, Mahazan Mat Taib, Mat Noor Mohamad, Md Sanusi Ismail, Assoc. Prof. Mohamad Safri Ya, Mohd Gazali Abas, Mohd Hasali Daud, Commander Mohd Izzudin Ahmad, Mohd Nasir Ja'affar, Mohd Rais Mohd Ariffin, Mohd Salleh Mat Jusoh, Left Col Mohd Yusoff Nor, Mohd Zamri Ibrahim, Nik Ab Rashid Nik Mohamad, DSP Nik Pakheruddin Nik Abdul Kadir, Noorlalilawati Mamat, Major Nor Azimi Idris, Nor Salwati Muhammad, Ramly Yusoff, Datin Rosaini Muhamad, Commander Saharudin Kuthar, Shahrin Abdullah, Syed Mohd Hasrin Tengku Hussin @ Syed Hussin, Tengku Kamarudin Tengku Alias, Wan Azzlan Wan Ismail, Assoc Prof. Wan Fauzi Wan Mamat, Wan Mohd Sulaiman Wan Ismail, Wan Muhammad Husni Abdullah, Zainuddin Abdullah, Dr. Zakaria @ Mahmod Daud, Zakaria Ismail and Major Zamzuri Harun.
AHLI YANG KEHORMAT YANG KEEMPAT (BENTARA) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI IV) (B.S.K) Abdul Wahabi Abdullah, Alias Adam, Superintendant Hamzah Alias, Left Col Izham Darus, Left Col Kasiran Rejo, Mariani Yaacob, Mohamad Mahmud, Superintendant Mohd Raus Ab. Wahab, Left Col Norazman Ismail, Norita Abdul Hamid @ Jusoh, Superintendant Ooi Kee Lin, Left Col Ramli Idris, Superintendant Rooslan Radzi, Superintendant Rushdi Mohd Isa, Shamsul Abu Bakar, Superintendant Zainol Samah and Zazuli Johan.

AHLI YANG KELIMA (AHLI) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MAHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI V) (A.S.K) Ab. Halim Che Hassan, Ahmad Termizi Musa, Ahmar Salleh, Azizan Mohamed, Azman Mohd Daham, Azmi Awang, Che Abdullah Mohd, Che Gayah Jaafar, ASP Che Rahim Che Pa, Hishamuddin Hussein, Ismail Che Hassan, Major Ismar Ismail, Ismail Ibrahim, Mahiran Mohd Noor (Deceased), Mahzan Che Mohamed, DSP Makhetar Yaacob, Dr. Mat Asuar Awang, Mohamad Abd Wahab, Mohamad Mahamood, Mohamad Kamal Mohamed Amin, Mohamed Zain Abdul Rahman, Md Yani Mat Zin, Mohd Hafiz Daud, Mohd Yajid Yusoff, Mohd Yusoff Daud, Muhamad Nasir Che Hassan, Major Muhammad Tajuki Jusoh, Muhammad Zahari Othman, Muhammad Zuki Muhamad Zain, Mustaffar Bakri Said, Nik Mahmud Nik Jaffar, Nik Mohamed Yusoff Affendi Jaafar, Norhasney Ridhwan Hassan, Rohani Kadir, Rosnah Wan Ibrahim, Siti Meriam Mohmed, Tarmizi Said, Deputy Superintendant Sheik Azhar Sheik Omar, ASP Shukeria Makhtar, Tengku Sharifuddin Tengku Shah Buddin, Tengku Zamri Raja Zainal Abidin, Wan Marina Wan Sulaiman, Wan Mohamed Zuri Wan Abdullah, Yahaya Mamat, Zainal Abidin Othman and Zawawi Mohamed.
AHLI YANG KEHORMAT YANG KELIMA (AHLI) BAGI DARJAH KEBESARAN SETIA MHKOTA KELANTAN YANG AMAT TERBILANG (AL-IBRAHIMI V) (A.S.K) ASP Ahmad Arifin, Major Ahmad Shukri Idris, Chief Insp. Ahmad Tuah Sabran, ASP Andrew Gani Jimmy, DSP Dimin Awang, DSP Hamzah hashim, Major Hanasrul Imran Ghazali,Major Harizal Hashim, Major Jamaluddin Ahamad Tajudin, ASP Mazuki Mat, Major Mohamad Azrin Hashim, Major Mohamad Tarmizi Waropis, Mohd Aizuddin Datuk Mohd Ghazali, Major Mohd Anuar Ahmad, Mohd Tarmizi Abd Talib, ASP Noom Achoom, Raudzah Mohamed Ariffin, Rohimi Harun, Major Rosley Mohamad Ibrahim, Shahrin Abdullah, Capt. Tajul Hisyam Mamat, DSP Tan Cheng Seng, Wan Abdul Razak Wan Hussin and Wan Nurshima Wan Jusoh.


BINTANG SERI MAHKOTA KELANTAN (S.M.K) Ab. Lah Husain, Major Abd Razak Abd Wahid, Chief Insp. Abdul Ruslan Azizan, Azemi Mohammad, Major Azlan Abdul Aziz, Azman Ibrahim, Chief Insp. Azman Omar, Sub Insp. Che Mohamad Hassan Che Ahmad, Chua Chin Hui, Chief Insp. Ediansha Endal, Capt. Goeffery Anak Ambau, Capt. Hassim Md Zain, Capt. Hishamudin Md Tahir, Izani Wan Ishak, Khalid Yaakob, Insp. Kolanthaivelu Raman, Mansur Hussain, Capt. Marlinawati Mahmood, Capt. Mohamad Khairulnizan Mohamad Kasim, Mohd Din Ab Manaf, Warrant Officer II Mohd Mahadi Mat, Chief Insp. Mohd Yazid Yahya, Mohd Zahari Yaacob, Capt. Naz Wardi Birkamsin, Capt. Nor Hasyim Abd. Ghani, Norizan Ismail, Chief Insp. Ramli Kurus, Roslan Mohamed, Rosli Osman, Major Rozman Wahab, Capt. Salehan Mohamed, Chief Insp. Salman Awang, Satiananthan R.Bhaskran, Shaikh Fadillah Shaikh Harun, Shamun Daud, Insp. Suriawati Shukri, Tuan Mohd Zeinal Annual Tuan Noor, Wan Md. Aizan Wan Omar, Yahya Junoh, Warrant Officer I Yusoff Mat Ali, Zakaria Abd Rahman and Capt. Zulkiple Hashim.
BINTANG SERI KELANTAN (S.K) Sub Insp. Ab Latif Deraman, Abd. Malik Abdul Rahman, Sargeant Major Ahmad Rashid Mohamad, Amir Hamzah Idris, Warrant Officer I Annuar Zakaria, Aslina Ali, Azihan Ab. Rashid, Sargeant Major Aziz Yaakub, Azizah Mat, Warrant Officer I Azli Harun, Bibi Hazainab Haron, Che Ahzaniah Darus, Che Rosli Che Salleh, Esah Harun, Staff Sargeant Faizul Azlan Mohd Noor, Hafdziah Adnan, Warrant Officer I Hasri Sibun, Flight Sargeant Hazrina Nur Ahmad Hamdan, Sargeant Ismail Bakar, Sargeant Jafri Alias @ Sulong, Kalthum Yusof, Staff Sargeant Kamarulzaman Razali, Kamarul Zaman Yusoff, Flight Sargeant Khahar Abd Rahman, Mad Sani Bakar, Staff Sargeant Mahisan Hamat, Datin Maimunah Mat @ Ahmad, Marizan Zakaria, Flight Sargeant Masrom Ahmad, Sargeant Md Nor Suradi, Sargeant Major Md. Rashid Ahmad, Sub Insp. Megat Rosli Megat Abdullah, Mohamad Ismail, Air Sargeant Mohamad Mohd Wazir, Flight Sargeant Mohamad Hazman Harnam Abdullah, Sargeant Major Mohamad Sabirin Saban, Sub Insp. Mohamed Ripin, Sargeant Major Mohd Adnan Mat, Warrant Officerr I Mohd Azhar Mohd Zain, Warrant Officer I Mohd Fadzilah Yeop, Air Corporal Mohd Faizul Ali, Sargeant Major Mohd Razali Ibrahim, Warrant Officer I Mohd Shahrin Abdul Rahman, Sargeant Muhammad Zamzuri Hassan, Warrant Officer I Muhamad Zanri Abdullah, Warrant Officer I Musa Haron, Ng Kam Mey, Norani Mohamed Nor, Rahimah Mustafa, Raja Ibrahim Raja Mamat, Warrant Officer II Razali Morat, Datin Ros Aini Ghazali, Rosli Ibrahim, Rosli Mamat, Rusnaliza Mohd Noor, Salleh Daud, Warrant Officer I Shuhardi Md Salleh, Wan Muhd Shukeri Ismail, Sub Insp. Wan Romli Wan Ismail, Sargeant Major Yusoff Hassan, Zakaria Ismail and Zuarini Mohamed.
BINTANG AHLI KELANTAN (A.K) Sargeant A. Aziz Husin, Sargeant Ab Aziz Che Wil, Abdul Razak Arshad, Ab. Shatar Muhamad, Adi Shahar Mohd Radzi,Ahmad Shukari Ramli, Sargeant Asli Mat Dris, Azlina Ahmad, Beh Kim Hua, Bidah Abdullah, Che Rozan Ismail, Che Soh Che Ahmad, Diana Muhamad Syafie, Datin Fauziah Majid, Sargeant Ibrahim Seman, Sargeant Johar Ishak, Kamaruddin Che Kob, Datin Kertini Musa, Datin Mahaizan Mohd Noor, Mat Junuh Seman, Merayam Mohamad, Sargeant Mohamad Ozir Ramli, Sargeant Mohd Azmi Daud, Sargeant Mohd Awang, Mohd Nazeli Osman, Mohd Termizi Mat Yusoff, Mohmed @ Mohamed Zahari Omar, Muhamad Hassan, Muhamad Zainuldin Ab Murad, Sub Insp. Muhammad Nor Bongsu, Nik Hasmah Nik Hassan, Nora'shikin Md Tap, Datin Pauziah Hani Yasok, Rosemi Jusoh, Rosidah Mohamed, Sargeant Roslis Ayub, Rosmawati Haron, Rosnani Zain, Rusli Abdul Rahman, Sahul Hameed Muhamed Sultan, Sanusi Awang, Shafie Ali, Siyah Sapiin, Tuan Mohamad Zaki Tuan Yahya, Tuan Yam Tuan Mat, Wan Azhari Hassan, Datin Wan Norziah Wan Othman, Wong How Meow, Yang Kiam Kui, Zakaria Daud, Zalida Mamat, Coperal Zawawi Musa, Zulkifeli Abdullah and Sargeant Zulkifli Senu @ Abdullah.
PINGAT BAKTI (P.B) A'bidah Hanim Mustaffa, Ab Halim Ag. Ngah, Sargeant Major Ahmad Fauzi Idris, Ahmad Jennah Mohd Yusoff, Azizon Yussof, Coperal Alias Muhamad Zain, Ayub Musa, Bibi Ahshiati Abd. Rahman, Dunya Saad, Eshah Abdullah, Faridah Lasim, Coperal Fazmi Abdullah, Coperal Ibrahim Jusoh Coperal Jamaludin Md Isa, Jahariah Mustapa, Jumadi Ghani, Kamariah Isa, Kamarulzaman Ismail Coperal Maliki Ali, Det. Corperal Md Sharif Md Sulong, Meriam Mohd Zin, Mohamad Abd. Rahman, Mohamad Ismail, Mohamed Shariff Ibrahim, Lance Coperal Mohd Fauzan Abd Ghani, Coperal Mohd Jauah Talib, Sargeant Mohd Nazri Md Ali, Mohd Taufiek Mahmud, Mohd Zakri Ahmad, Mokhtar Yaacob, Muhamad Shazale Zainal Abidin, Coperal Muhammad Mat Seman, Muhammad Nazri Mohamed Noor, Na'im Ab. Rahman, Nik Aidil Marina Datuk Nik Sapeia, Nor A'Sikin Hamzah,Omar Mamat, Rakiah Ali, Rippin Musa, Sargeant Major Rumzi Abd Rahman, Sargeant Salleh Kasehan, Salma Zakaria, Supian Che Muda, Tengku Marzli Tengku Ibrahim, Wan Ismail Wan Isa, Wan Meriam Hussin, Wan Noriah Wan Ahmad, Wan Zaliha Wan Isa, Coperal Wee Guan Hoe, Zahari Yaacob, Zainuddin Awang, Zainuddin Yusoff, Zakaria Deraman, Coperal Zanala' Abidin Sohor, Zubaidah Mohamad, Coperal Zubairi Abu Mutalib and Coperal Zulkifli Ahmad Ismail.
PINGAT SETIA (P.S) Ab Hamid Deraman, Ab. Kadir Che Ya, Ab Razab Seman, Konst Ab. Razak Ali, Adanan Ibrahim, Coperal Asri Daud, Lance Coperal Azman Ismail, Che Alias Teh, Che Anin Hayati Che Seman, Coperal Che Musa Nik Mat, Che Nazmah Yunus, Che Romah @ Rahmah Yaacob, Hamidah Yusof, Hassan Hussin, Hong Teng Hai, Lance Coperal Kaharul Nizam Md Khalil, Mainain Abdullah, Mat Deris, Lance Coperal Mat Najib Mohamed, Maznah Yaacob, Md. Azmili Amir Omar @ Aziz, Mohmad Che Ahmad, Mohamad Mustafa, Lance Coperal Mohamad Maznan Ismail, Mohamed Asri Ismail, Mohd Badhri Mohd Radzi, Mohd Ibrahim, Mohd Daudsu Jamaludin, Konst Mohd Hafizi Azlim Anin, Mohd Rizal Fahmi Ab Rosid, Warrant Officer II Mohd Roszaki Ismail, Mohd Sukri Che Ya, Mohmed Sepri Abas, Mustapha Abas, Nik A'Ainy Nik Daud, Lance Coperal Nik Mohd Fairuz Nik Zawawi, Nik Noorma Nik Daud, Warrant Officer II Nila Anak Pau, Noor Aini Makhtar, Norshahrul Idlan Talaha, Const.Nurshafiz Ezanie Ahmad Sabri,Othman Mohd Nor, Rahidah Khaidir, Razmi Ismail, Rohani Hussain Rokiah Yusof, Roslina Mohd Daud, Roslinda Che Yusoff, Rosmanisah Ab. Rahim, Lance Corp. Rosnaliza Rosden! Rusilawati Kartini Deris, Rusli Zakaria, Saidah Said, Samsuperman Che Salleh, Wan Sapian Wan Ab. Rahman, Lans Corp Shaifuddin Mohamad, Shamsuddin Abdullah, Siti Aminah Daud, Siti Zahara Yaacob, Tan Bee Chit, Tengku Aziz Tengku Yacob, Wan Azizah Wan Mahmod, Wan Hasnah Wan Ismail, Wan Khamisah Wan Abdul Majid, Wan Mohd Nasir Wan Ahmad, Wan Tajaluddin Wan Jaafar, Sargeant Yamamoto Mojd Yusof, Zaharuddin Mamat, Zakaria Dollah and. Zulkifli Ibrahim.
PINGAT TAAT. Ab Aziz Yaacob, Lans Corp. Abdul Manaf Mat Ali, Abdullah Junoh, Lans Corp.Abu Samah Shaffi, Lans Corp. Ahmad Rosmin Mustaffa, Aithom Hamzah, Const. Aqmal Abidin, Ariffin Mohamed, Baharuddin Yusof, Che Ghazali Che Soh, Che Mansor Zakaria, Chua Bee Eng, Chua Beng Kee, Lans Corp. Hairunnizam Jamingin, Hamid Abd. kafir, Holid Mamat, Hussain Yaacob, Ibrahim Konok, Jamilah Mat Yaakob, Lans Corp. Johan Ariffin John Abdullah, S.Kanakambikai, Mat Rani Ayub, Maznah Taib, Md Shafie Mustafa, Melah Mohamad, Mohamad Dulaiman, Mohamad Saudi Hamzah, Mohammad Faredi Nawawi, Konst. Mohd Amir Sarahan, Lans Corp. Mohd Fazli Isa Lans Corp. Mohd Nasrullah Yamin @Min, Lans Corp Mod ridzuan Hamzah, Mohd Rosdi Ibrahim, Mohd Saripudin Ismail, Muhammad Che Hamid, Konst.Muhammad Adi Saharuddin, Lans Corp. Muzamer Shah Adzhar, Napesah Ismail, Nik Morni Che Mohamed, Noor Hayati Hanafi, Nordin Mat Nor, Phung Theam Hock, Rapiah Husin, Mohd Rawaimun Omar, Razali Ab. Rahman, Rohani Yaacob, Rosliza Hassan, Shaifuddin Yunus, Lans Corp. Syamsul Selamat, Syerli Mazira Ayok, Lans Corp. Tuan Mohd Khairo Tuan Ismail, Wan Barizan Wan Yusoff, Konst. Ean Mohd Mustapha Wan Ariffin, Wan Yusuf@Wan Ab Ghani Wan Ahmad, Wan Zuraidah W.Yusof, Zahari Seman, Zainurin Junoh and Zuraida Hassan.
PINGAT PERANGAI BAIK Abd Rahim Jusoh, Ab Razak Ibrahim, Abd. Rahman Musa, Abdullah Jusoh, Ahmad Puad Esa, Alias Ibrahim, Arifin Ab Rahman, Awang Su Mat Sa, Azman Mat Ripin, Azmi Imam Ismail, Che Mat Awang Tok, Che Soh Mohamed, Che Wan Ngah Che Wan Mamat, Fakrudin Hashim, Hadzimi Che Ali, Hassan Abu Bakar, Hussin Abdullah, Ibrahim Vhe Dolah, Ibrahim Ismail, Johar Muhamad, Kamaru Zaman Awang, Kamaruddin Mohd Nor Mamat Adam, Mat Lazain Abdul Ghani, Mat Ruzi Jusoh, Md Yusoff Ismail, Md Zainuddin Zainal, Mohamed Noor Zakaria, Mohamed Dhah Che Ibrahim, Mohd Noor Namat, Mohd Rizal Hamzah, Mohd Yuni Mamat, Mohd Xamani Mahamad@ Mohd Alwi, Mohd Zulkifli Ismail, Mukhtar Yusoff, Nik Mohd Taufeq Ab.Ghani @ Nik Abdul Rahim, Rahim Abdul Wahab, Rasdi Mamat, Rohim Mohamed, Roslan Mohd Yusoff, Rusmini Mamat, Shaari Hassan, Dulaiman Mat, Tuan Abdullah Tuan Losim, Wan Ahmad Zaki Wan Muhammad, Wan Hassan Nik Ab Majid, Wan Shafie Wan Daud, Yusof Awang, Yusoff Hassan, Zakaria Mohd Nor, Zulkefli Mat Noor and Zulkifli Mohd Zin.
RECOMMENDATION LETTERS Abdul Manaf Zakaria, Mohd Ghazali Jusoh, Mohd Husin Che Yusof.
JUSTICE OF PEACE Datuk Kamaruzaman Che Mat, Datuk Mohd Rosdi Ab Aziz, Datuk Dr Noordin Ab Razak, Siti Esah @ Siti Aishah Mahmood, Tan Ah Chio, Tan Yiew Tiong, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, Senator Datuk Wan Hazani Wan Mohd Nor, Wan Rosdi Wan Yusoff, Yeo Boon Leong and Dr Yuslan Yusoff.
==========================================================================


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh