.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Friday, September 2, 2011

Perginya Seorang Pejuang Bahasa


Semalam telah berlangsungkawa seorang tokoh bahasa yang disegani. Kekal tegar memperjuangkan bahasa kebangsaan untuk semua rakyat Malaysia sebagai bahasa penghantar bahasa ilmu bahasa untuk maju dengan acuan sendiri. Itulah Dato Dr. Hassan . Semoga Allah mencucuri rahmat kepada rohnya.Amin.


Pengerusi Yayasan Karyawan dan bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Datuk Dr Hassan Ahmad meninggal dunia pada jam 2 petang ini di kediamannya di Petaling Jaya.

Hassan, 74, meninggalkan seorang balu Datin Hamimi Mohamad Shariff, 68, dan dua anak perempuan.

Jenazah Allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Kota Damansara, dekat Kuala Lumpur, pagi esok sebelum Zohor.

Hassan meninggal dunia hari ini adalah tokoh berpengalaman luas dalam pelbagai aspek penerbitan buku, penyelidikan, pengurusan, serta perancangan bahasa dan sastera.

Anak sulung daripada lapan beradik yang dilahirkan dalam keluarga bekas pegawai polis itu menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu Mersing (1942-1943) dan Sekolah Melayu Muar (1945-1948).

Ini bermakna negara hari ini kehilangan seorang tokoh bahasa yang disegani dalam membina dan mengembangkan bahasa dan sastera selepas dilantik sebagai ketua pentadbir institusi itu.

Sepanjang tempoh itu, Allahyarham berjaya memperkemas dan menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa yang moden dan saintifik serta berupaya menerbitkan bahan-bahan bacaan dalam bahasa Melayu.

Petikan : Bernama


Dan inilah antara mengapa beliau dinobatkan pejuang bahasa:

8 Julai 2009 : Pengerusi Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) Datuk Hassan Ahmad menyambut baik keputusan kerajaan memansuhkan dasar kontroversi PPSMI mulai 2012.

5 Mei 2009:kemaskini 3.12pm Dasar kontroversi PPSMI menerima tamparan besar sekali lagi hari ini apabila kelima-lima Sasterawan Negara yang masih hidup menolaknya.

7 Mac 2009: kemaskini 6.19pm Polis melepaskan puluhan das gas pemedih mata kepada penentang dasar PPSMI sekitar Kampung Attap bagi menghalang mereka ke Istana Negara.

8 Mac 2009:Gerakan Memansuhkan PPSMI (GMP) mengadakan pertemuan dengan perdana menteri sebelum perhimpunan agung Umno hujung bulan ini bagi menjelaskan pendiriannya.

8 Jan 2009:Bekas ketua pengarah DBP secara rasminya memimpin Gabungan Mansuhkan PPSMI yang membantah pelaksanaan dasar pengajaran dan pembelajaraan Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

5 Jan 2009:Datuk Dr Hassan Ahmad menyatakan kesediaanya memimpin Sekretariat Selamatkan Bahasa Melayu - yang merancang mengadakan perhimpunan besar ala Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) - bagi membantah dasar pengajaran dan pembelajaraan sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).


BAHASA JIWA BANGSA...Maka jika tiada bahasa makan bangsa itu tidak ada jiwanya. Setiap bangsa ada bahasanya dan Islam ALLAH berfirman dengan maksud kurang lebihnya berbunyi " tidak dijadikan manusia itu bersuku-suku dan berbangsa-bangsa melainkan untuk saling kenal mengenali antara satu sama lain "

Belajarlah untuk mendapat ilmu dengan pelbagai bahasa tetapi jangan korban bahasa sendiri.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh