.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Wednesday, September 28, 2011

Kursus Pemantapan Pedagogi (Kreativiti Dalam P &P) Sains Matematik

Hari ini merupakan hari akhir Kursus Pemantapan Pedagogi (Kreativiti Dalam P & P) Sains dan Matematik di Bawah Dasar MBMMBI untuk tahun 2011. Bermula pada 26 Sepember dengan melibatkan 3 tempat kursus iaitu di KTC, Kota Bharu, Bukit Keluang Beach Resort, Besut dan Gem Beach Resort, Batu Rakit, Terengganu.

Peserta yang terlibat adalah terdiri dari guru sains dan matematik tahap 1 (sama ada dari tahun 2 atau Rahun 3) dan Tingkatan 4. Sepanjang tempoh 3 hari 2 malam, pengisian tertumpu kepada pengkaedahan P & P terarah yang terdiri dari 5 perkara.

Bertempat di KTC dengan penglibatan guru matematik dari PPD Pasir Puteh,Jeli dan Tanah Merah, majlis penutup dibuat mulai jam 11.15 pagi. Antara intipati ucapan ialah menjayakan dasar MBMMBI, KSSR dan lain yang diarah dengan baik dan sempurna. Juga para peserta dapat memahami antara perkara dasar dan perkara bukan dasar. MBMMBI, KSSR merupakan dasar tetapi LINUS merupa program diwujudkan khas unruk mempercepatkan pelaksnaan dasar.

Mulai 2010 , Tahun 1 Sains dan Matematik boleh diajar dalam Bahasa Melayu walaupun KSSR untuk tahun 1 bermula tahun 2011. Pedagogi yang dimantapkan ini hendaklah menggunakan BM sepenunya secara betul dan tepat. Juga dalam menjayakan MBM ini segala pengurusan formal hendaklah menggunakan Bahasa Malaysia.

Disamping itu turut disentuh ialah bagaimana menginsaniahkan manusia untuk kemajuan negara didepan hari. Kini masih banyak cabaran menghadapinya dengan sikap dan tingkah laku yang tidak sepatutnya seperti potong Q, buang sampah di merata dan lain-lain yang mencacatkan pembinaan manusia yang hebat.

Najlis ditutup jam 12.20 tengah hari dengan diakhiri dengan penyampaian sijil kehadiran. Semogo guru yang diberikan pendedahan mengenai perkara ini akan mempraktikannya serta membuat sebaran kepada rakan di sekolah. Kite pelaksanan tugas dan perlu sentiasa akur dengan pendidikan yang sentiasa menuntut perubahan. Berubah untuk lebih maju dan berjaya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh