.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Friday, November 26, 2010

Mengapa sukar kita amalkan ?

Segala tugas atau menjalani aktiviti, tentunya ada tempatnya. Bertugas di pejabat, ada kerusi mejanya, ada rak bangkunya, ada kertas dan failnya, ada pensil dan pennya.Jika berada di rumah, sudah tentu ada banyak barangannya, dari pintu masuk depan rumah hinggalah pintu dapur. Demikian juga bila kita berada ditempat-tempat yang lain.

Persekitaran yang berada di sekekiling kita begitu banyak mempengaruhi acara aktiviti kita seharian. Jika masuk bilik di pejabat kita, berselerak kertas, bersampah sana sini, berdebu dan berhabuk..tentunya tempat kerja kita dah tak kondusif. Diri sendiri dah tak tergamak masuk, sama telahan rakan sejawat hendak dipelawa masuk.

Oh, itulah persekitaran. Semua 'kita' hendakkan yang indah bersih. Pakai kereta motor selalu dicuci agar berkilat naik cahaya. Kita sendiri jika nak keluar rumah, mandi bersih diri, pakai pakaian yang cantik elok. Beraksi di depan cermin, tengok muka badan nak pastikan tiada cacat cela berpakaian. Pantang jumpa cermin, tengok muka diri agar sentiasa ceria dan rambut kemas tersusun. Begitu bagus amalan rutin ini, TETAPI terkadang kala kita sendiri tidak cakna persekitaran tempat kita duduk berkerja.

Dalam rumah, berselerak dengan ramuannya. Di luar rumah apa lagi. Di dalam pejabat, sampah situ sini, berhabuk dan berdebu. Dalam kereta, entah apa yang ada, nak masuk 'kawan fikir dua tiga kali' nak duduk di kusyen mana, sebabnya semua kusyen berisi dengan kertas, buku, plastik beg dan lain-lain lagi yang sempat diisikan.

Itulah fenomenanya walaupun banyak kali diingati oleh rakan taulan. Amalan Sekitar Berkualiti (QE) hanya meniti dibibir mulut. Jika begitu halnya, sampai bila persekitaran kondusif itu dapat diwujudkan.

Kita di slogankan dengan 5 S. Katanya S ini dari budaya kerja Jepun, di alih bahasa juga jadi S sepertimana berikut:Seiri - sisih : ambil barangan/dokumen yang dihendaki/masih boleh pakai dan yang lainnya dibuang.
Seito - susun : letakan pada tempat yang sesuai barangan/dokumen berkenaan dengan aturan yang betul
Seiso - sapu : Sampah/bahan buangan termasuk habuk debu perlu dibersihkan dari merosakkan persekitaran
Seiketsu - seragam : susunan dalam tertib dan elok mata memandang.
Shitsuke - sentisa amal: ni yang agak sukar.. nak jadikan budaya. Kena tanya diri dan beristiqamah.Sekiranya kita semua caknakan perkara ini, tentunya, tempat kerja kita, dalam rumah kita, di luar rumah kita, di dalam kereta kita dan pastinya kampung, daerah, negeri dan negara kita akan bersih ceria, indah tersusun begitu kondusif sekali.. Negara Bersih Warga Sihat.

Sebenarnya perkara ini dah lama diajar. Islam mengajar umatnya tentang kebersihan, tetapi mengapa JEPUN yang ke depan, kita pula yang mengikutnya..Dah terbalik.Itulah sebabnya kita sentiasa tertinggal kerana kita sendiri tak amalkan apa yang di suruh.

KEBERSIHAN ITU SEBAHAGIAN DARI IMAN DAN SESUNGGUHNYA ALLAH SUKA KEPADA YANG CANTIK BERSIH

Sekian..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mYcALeNdEr

TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

"Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

mY pLAYLIST

&&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

Kelih-Dengar deh