.................
................................................
....Hebatnya Pencipta.....
-----------------------------------------------
Siapa kita untuk membangga diri?

Radio Islamik (Indonesia)

" ISLAM DIHAYATI, RAJA DITAATI, RAKYAT DINAUNGI "

Suara Bacaan Yang Tetap Diingati

Andai ku tahu...

Sentiasa muhasabah diri..aman hidup kita

Pengorbanan

Dari Ku Untuk Mu

Logo KPM Kini

Logo KPM Kini

Ikhlas Bertugas - Menginsafi Perjalanan Ini

Wednesday, May 29, 2013

hAI... DULU LAIN LA NI LAIN

Isu Utusan: Kalimullah sanjung sikap bos AirAsia X
11:43AM Mei 21 2013  
Ahli perniagaan Datuk Seri Kalimullah Hassan tampil mempertahankan ketua pegawai eksekutif AirAsia X, Azran Osman-Rani, yang dikecam hebat Utusan Malaysia kerana mengkritik pemberitaan akhbar milik Umno itu.

Kalimullah, dalam tulisannya di Twitter malah menyanjung tindakan dan sikap Azran dan menyifatkan eksekutif muda di syarikat penerbangan tambang murah itu sebagai “warga Malaysia sebenar”.

“Hanya orang yang taksub akan melihat komen seperti yang diutarakan Azran Osman-Rani itu sebagai (komen) menyakitkan hati,” kata Kalimullah dalam tulisan bertarikh 18 Mei.

Beliau yang pernah memimpin akhbar New Straits Times sebagai ketua pengarang kumpulan juga menyatakan rasa hairan dengan sikap yang ditunjukkan Utusan dalam isu Azran itu.

“Kadang-kadang, saya terfikir dari celah batu mana sesetengah personaliti Utusan ini muncul,” katanya, pada 8 Mei.
Dalam satu lagi tulisan, juga pada 8 Mei, beliau turut menyatakan rasa gembira apabila melihat rakyat Malaysia bersatu mengutuk “sikap rasis” Utusan.

"Amat mengujakan apabila melihat rakyat Malaysia bersatu dalam mengutuk (sikap) rasis Utusan yang terang-terangan dan berterusan," katanya.
Kenyataan berkenaan dipercayai merujuk kepada laporan muka depan Utusan bertarikh 7 Mei dengan tajuk besar "Apa lagi Cina mahu?"
Azran juga mula mendapat perhatian Utusan apabila beliau meluahkan rasa jengkelnya terhadap isu perkauman dalam laporan akhbar berkenaan.
Dalam tulisan di laman sosial Facebook dan Twitter, Azran dilaporkan turut mengkritik Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) sebagai pertubuhan tidak relevan yang menyebabkan orang Melayu berfikiran sempit.
Dalam reaksi balas, Utusan pada 14 Mei lalu menyiarkan kenyataan dari pemimpin PERKASA, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan juga kenyataan aktivis anti-PKR yang antara lainnya menyelar Azrin sebagai “bongkak” dan “lupa diri”.
Pengarang akhbar Utusan dalam pojok akhbar berkenaan seterusnya pada hujung minggu lalu mempertahankan laporan bertajuk 'Apa lagi Cina mahu' itu dengan kenyataan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.
Pengarang itu juga menonjolkan betapa wartawan yang hadir di satu sidang media Najib bertepuk tangan apabila perdana menteri berkata: "Awak salahkan Utusan, bagaimana pula akhbar berbahasa Cina?"
Dalam tulisan di pojok tersebut, pengarang Utusan turut menyatakan keyakinan bahawa akhbar berkenaan akan dapat bertahan walau tanpa iklan dari AirAsia.

Malah, nilai iklan tersebut lebih rendah daripada yang diperolehi mereka daripada iklan jamu atau rawatan rambut, kata pengarang berkenaan.
Dalam laporan hari ini pula, Utusan menonjolkan tuntutan dari satu NGO yang mahu pengerusi AirAsia X, Tan Sri Rafidah Aziz untuk memohon maaf bagi pihak Azran.
Presiden Badan Bertindak Anti Penyelewengan Negeri Kedah Khairul Anuar Ramli dalam laporan itu menyebut, bekas ketua Wanita Umno itu perlu berbuat demikian kerana Azran didakwanya "menghina maruah kaum sendiri".
"Tidak guna menjadi pengerusi AirAsia X jika hanya duduk macam tunggul kayu dan tidak mampu bertindak terhadap kesalahan tersebut," kata Khairul Anuar seperti dalam laporan itu.
Selain itu, Utusan turut melaporkan kenyataan dari persatuan pengguna yang mengkritik mutu perkhidmatan AirAsia.
Kritikan itu adalah berhubung tindakan AirAsia yang menghalang seorang bayi pengidap demam campak daripada menaiki penerbangan syarikat itu dari Ho Chi Minh pada Sabtu lalu.

BN satu parti .....adakah ini juga merupakan NBOS?

Saturday, May 25, 2013

Malaysia ku : Kempen kereta ke apa ni?


KPM - kini berjenama semula ke pendidikan

Ditukar semula kepada kementerian pendidikan

Dulu
Kementerian Pelajaran di TUKAR NAMA
ke Kementerian Pendidikan

Kemudian di TUKAR NAMA
Ke Kementerian Pelajaran dan

Kini kembali di TUKAR NAMA
ke KEMENTERIAN PENDIDIKAN
 
Kementerian Pelajaran kini dikenali sebagai Kementerian Pendidikan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.
  
Beliau, yang juga menteri pendidikan berkata perubahan nama kementerian itu diluluskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Rabu lepas setelah pakar bahasa sependapat istilah pendidikan lebih tepat berbanding pelajaran.
  
“Pakar bahasa berpendapat istilah pendidikan lebih tepat dan sebab itu Perdana Menteri bersetuju dan saya juga telah beritahu pegawai supaya menerimanya sebagai nama baru, malah nama kementerian pendidikan juga pernah digunakan sebelum ini,” katanya kepada wartawan Malaysia di Phuket.
  
Beliau berkata proses penggabungan dua kementerian - Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi - yang dijangka selesai dalam tempoh sebulan telah bermula sejurus kabinet diumumkan dan yakin tidak akan menghadapi kesukaran kerana kedua-duanya mencakupi proses pembelajaran dan pengajaran yang berasal daripada satu kementerian sebelum dipisahkan.
  
Muhyiddin berkata penggabungan itu tidak menyebabkan pertindihan antara sekolah rendah, menengah dan universiti kerana masing-masing mempunyai pelan pembangunan sendiri kecuali aspek kepimpinan yang diletakkan di bawah satu kementerian dengan mempunyai dua menteri dan dua timbalan menteri.
  
“Saya telah mengemukakan cadangan bagaimana struktur baru itu hendak dibentuk dan Ketua Setiausaha Negara telah mengambil maklum dan berbincang dengan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam di mana minggu depan akan ada perbincangan lanjut dan Insya-Allah pelantikan jawatan yang sepatutnya dibuat akan dilakukan,” katanya dan menambah dalam bahasa Inggeris kementerian itu kekal dengan panggilan 'Ministry of Education'.
  
Beliau berkata walaupun digabungkan beliau membayangkan tidak akan berlaku perubahan terhadap dasar yang digunakan sebelum ini sebaliknya penyatuan itu menghasilkan penjimatan dari segi guna tenaga dan kepakaran kakitangan.
  
Muhyiddin berkata sebagai contoh, koordinasi dua kementerian membawa kebaikan kepada sektor pendidikan kerana kepakaran tenaga pengajar di universiti seperti pensyarah bahasa Inggeris boleh digunakan untuk membantu meningkatkan kemahiran bahasa itu di sekolah rendah dan menengah kebangsaan.
  
Dalam perkembangan berkaitan beliau berkata cadangan supaya bahasa Mandarin dan Tamil kembali diajar di Sekolah Kebangsaan akan dikaji secara mendalam kerana pelaksanaannya akan melibatkan perubahan kepada dasar tertentu.
  
Muhyiddin berkata proses pengajaran kedua-dua bahasa itu pernah dilaksanakan sebelum ini tetapi tidak mencapai matlamat seperti apa yang dimahukan berikutan jumlah pelajar yang tidak begitu ramai.
  
“Itu sebenarnya bukan baru tetapi setelah ada pihak yang mencadangkan sebegitu, maka saya perlu meneliti kerana kita nak melaksanakannya secara bersungguh-sungguh dan tidak mahu orang bukan Melayu melihat Sekolah Kebangsaan ialah ‘sekolah kebangsaan’, bukannya sekolah Melayu dan menawarkan pelbagai bahasa selain bahasa Malaysia.  
“Persoalan besar yang mencabar kementerian ialah kalau ia hendak dilaksanakan kita perlu sediakan sejumlah guru mahir yang ramai kerana kita memiliki lebih 7,000 sekolah rendah dan 3,000 sekolah menengah...jadi sebelum kita nak buat keputusan yang melibatkan dasar kita perlu kaji dengan sebaik-baiknya,” katanya.

- Bernama

Friday, May 24, 2013

Anak Tun Ghafr di tahan....

Tian, Haris, Tamrin ditahan
12:40PM Mei 23 2013
Polis hari ini menahan MP Batu Tian Chua, akvtivis Haris Ibrahim dan aktivis PAS Tamrin Ghafar dalam operasi berasingan, dipercayai berhubung perhimpunan untuk membantah dakwaan penipuan pilihan raya pada Sabtu ini.

NONEMenurut SUMBER , polis menahannya berhubung siasatan mengikut Akta Hasutan yang membicarakan isu 13 Mei.

 
NONE 

Wednesday, May 22, 2013

Pasca PRU 13 : BN - Luar Bandar PR- Bandar ?
Pakatan Rakyat (PR) memenangi 59 kerusi campuran di Parlimen pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) iaitu hampir dua kali ganda daripada 30 kemenangan di kerusi majoriti Cina, menurut kajian terbaru yang sekaligus menolak dakwaan “Tsunami Cina” oleh Barisan Nasional (BN) sebagai punca kekalahan.

Badan pengkaji atas talian bebas tersebut berkata parti pemerintah BN memenangi banyak undi di kawasan luar bandar manakala PR meningkatkan sokongan di kawasan bandar dan separa bandar di negara yang sedang mengejar status negara maju 2020.

“BN mewakili majoriti luar bandar dan dapat mengekalkan kuasa dengan luar bandar dan kerusi separa bandar sahaja. Pilihan raya kali ini menunjukkan PR lemah di luar bandar yang terdiri daripada kerusi majoriti Bumiputera Sabah dan Sarawak,” kata laporan itu, yang boleh didapati dalam blog rasmi PoliTweet.

Menurut PoliTweet, 108 daripada 133 kerusi (81 peratus) dimenangi BN adalah di kerusi luar bandar, manakala PR memenangi kerusi bandar atau separa bandar hampir dengan peratusan sama (72 daripada 89 kerusi).

PR memenangi semua 16 kerusi bandar majoriti Cina, 12 kerusi bandar Melayu dan 12 kerusi bandar campuran, memberikan mereka 40 daripada jumlah keseluruhan 43 kerusi bandar (93 peratus).

Sebagai perbandingan, BN hanya memenangi 4 kerusi bandar Melayu dan 1 kerusi bandar campuran. Daripada 54 kerusi separa bandar, PR memenangi 34 daripadanya (63 peratus). BN menang baki daripada kerusi separa bandar dengan kawasan separa bandar Melayu adalah sebahagian besarnya 12 kerusi tersebut.]

PoliTweet juga menunjukkan PR memenangi lebih banyak kerusi bandar dan separa bandar majoriti Melayu berbanding BN, ia menunjukkan kerusi majoriti Melayu bukan lagi jaminan kemenangan untuk BN.

Dalam kajiannya, PoliTweet mengkategorikan kerusi kepada tiga kategori yang tidak mengikut klasifikasi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), tetapi lebih berdasarkan imej satelit peta Google dan peta SPR.

PoliTweet menggariskan kawasan “pendalaman” terdiri daripada kampung, bandar kecil atau tanah ladang dan kelihatan lebih besar secaara fizikal dengan populasi yang kecil. Kawasan “bandar” pula terdiri daripada bandar yang diliputi dengan betuk pembangunan bandar. Kawasan “separa bandar” adalah gabungan kedua-duanya sekali.

Dibawah tiga kategori itu, PoliTweet membahagikan 125 kerusi sebagai luar bandar, 54 separa bandar dan 43 adalah bandar.

Kawasan bandar terdiri sedikit melebihi daripada setengah kerusi majoriti Cina, tetapi kerusi majoriti Melayu masih lagi didominasi di luar bandar. Walaubagaimanapun terdapat lebih banyak kerusi separa bandar yang majoritinya adalah Melayu berbanding majoriti Cina dan kawasan campuran dicampur-aduk sekali.

Firma kajian itu juga menekankan kebarangkalian rendah BN untuk memenangi semula kerusi bandar, memandangkan BN hanya memperoleh 47 peratus undi popular di kerusi separa bandar dan 36 peratus di kerusi bandar, berbanding 57 peratus yang diperolehnya di kerusi luar bandar.

Dalam Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia terkini pada tahun 2010 menunjukkan populasi di bandar Malaysia berlaku peningkatan mendadak sejak tahun 1960-an, dengan 71 peratus daripada rakyat Malaysia tinggal di kawasan bandar. Bank Dunia bagaimanapun meletakkan jumlah sedikit lebih tinggi sedikit pada 72 peratus.

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya kedua-duanya telah mencapai 100 peratus status kemajuan, manakala Selangor dan Pulau Pinang – kedua-dua kini diperintah oleh PR – merupakan yang tertinggi selepas kedua-dua bandar utama itu adalah dengan lebih 90 peratus status kemajuan.


Kebetulan, Selangor adalah negeri yang paling ramai penduduk dengan 5.46 juta orang, dan seiring dengan Putrajaya, mempunyai kadar pertumbuhan tertinggi di Malaysia disebabkan oleh penghijrahan dan peluang pekerjaan.

Dalam forum yang dianjurkan oleh Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) minggu lepas, pemerhati bebas pilihan raya Merdeka Centre mendapati pengundi jelas berpecah antara kelas-kelas yang berbeza, dengan kelas bekerja dan berpendapatan rendah kebanyakannya mengundi BN, dan kelas pertengahan dan atasan memilih PR.

Pengarah Merdeka Centre Ibrahim Suffian menekankan perbezaan antara kaum mencadangkan pengundi tidak berpecah mengikut kaum tetapi lebih kepada ideologi yang berbeza yang dikemukakan oleh kedua-dua BN dan PR.

Tuesday, May 21, 2013

Cemas...runtuh

12 jemaah lalui detik cemas bumbung masjid runtuh
 
Dua belas jemaah masjid nyaris maut setelah bumbung hadapan masjid berkeluasan 30 x 30 kaki persegi di Kampung Binjai Kertas, di Hulu Terengganu runtuh malam tadi.

Kejadian itu berlaku ketika mereka masih berada di dalam kawasan masjid berkenaan selepas selesai menunaikan solat Isyak.

NONEMenceritakan kejadian, ahli jawatankuasa masjid Abd Wahab Sulong, 67, berkata selepas selesai solat dan sebaik melangkah 30 meter dari tangga masjid untuk pulang ke rumah, beliau terdengar bunyi dentuman yang kuat dan terpaku seketika.

"Saya mengucap istighfar beberapa kali kerana terkejut bunyi dentuman yang begitu kuat di belakang. Saya menoleh ke belakang dan tergamam melihat struktur bumbung bahagian hadapan masjid runtuh.

"Kawasan yang runtuh itu merupakan laluan utama jemaah untuk masuk ke masjid dan nasib baik tiada sesiapa yang melaluinya ketika itu," katanya kepada Bernama ketika ditemui di tempat kejadian.

NONEMenurutnya ketika keluar masjid, beliau mendapati ada 11 lagi jemaah di dalam masjid sebelum kesemua mereka bergegas keluar setelah mendengar bunyi dentuman itu.

Abd Wahab berkata masjid ini mula beroperasi pada tahun 2008.

"Syukur runtuhan itu hanya melibatkan bahagian hadapan dan kesemua jemaah tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu Rozizah Abni Hajar berkata sejurus menerima maklumat, sebuah jentera bersama enam anggota dari Balai Bomba Kuala Berang dikejarkan ke tempat kejadian.

Katanya pihaknya mengambil masa kira-kira 30 minit bagi memeriksa keseluruhan kawasan masjid. Tiada mangsa yang terlibat dalam kejadian runtuhan itu.

-Bernama

DUNIA oh dunia..dulu dan kini kadang-kadang jauh bezanya

Isu Utusan: Kalimullah sanjung sikap bos AirAsia X
 
11:43AM Mei 21 2013  
Ahli perniagaan Datuk Seri Kalimullah Hassan tampil mempertahankan ketua pegawai eksekutif AirAsia X, Azran Osman-Rani, yang dikecam hebat Utusan Malaysia kerana mengkritik pemberitaan akhbar milik Umno itu.

Kalimullah, dalam tulisannya di Twitter malah menyanjung tindakan dan sikap Azran dan menyifatkan eksekutif muda di syarikat penerbangan tambang murah itu sebagai “warga Malaysia sebenar”.

“Hanya orang yang taksub akan melihat komen seperti yang diutarakan Azran Osman-Rani itu sebagai (komen) menyakitkan hati,” kata Kalimullah dalam tulisan bertarikh 18 Mei.

Beliau yang pernah memimpin akhbar New Straits Times sebagai ketua pengarang kumpulan juga menyatakan rasa hairan dengan sikap yang ditunjukkan Utusan dalam isu Azran itu.

“Kadang-kadang, saya terfikir dari celah batu mana sesetengah personaliti Utusan ini muncul,” katanya, pada 8 Mei.

Dalam satu lagi tulisan, juga pada 8 Mei, beliau turut menyatakan rasa gembira apabila melihat rakyat Malaysia bersatu mengutuk “sikap rasis” Utusan.

"Amat mengujakan apabila melihat rakyat Malaysia bersatu dalam mengutuk (sikap) rasis Utusan yang terang-terangan dan berterusan," katanya.

Kenyataan berkenaan dipercayai merujuk kepada laporan muka depan Utusan bertarikh 7 Mei dengan tajuk besar "Apa lagi Cina mahu?"
Azran juga mula mendapat perhatian Utusan apabila beliau meluahkan rasa jengkelnya terhadap isu perkauman dalam laporan akhbar berkenaan.

Dalam tulisan di laman sosial Facebook dan Twitter, Azran dilaporkan turut mengkritik Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) sebagai pertubuhan tidak relevan yang menyebabkan orang Melayu berfikiran sempit.

Dalam reaksi balas, Utusan pada 14 Mei lalu menyiarkan kenyataan dari pemimpin PERKASA, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan juga kenyataan aktivis anti-PKR yang antara lainnya menyelar Azrin sebagai “bongkak” dan “lupa diri”.

Pengarang akhbar Utusan dalam pojok akhbar berkenaan seterusnya pada hujung minggu lalu mempertahankan laporan bertajuk 'Apa lagi Cina mahu' itu dengan kenyataan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pengarang itu juga menonjolkan betapa wartawan yang hadir di satu sidang media Najib bertepuk tangan apabila perdana menteri berkata: "Awak salahkan Utusan, bagaimana pula akhbar berbahasa Cina?" 

Dalam tulisan di pojok tersebut, pengarang Utusan turut menyatakan keyakinan bahawa akhbar berkenaan akan dapat bertahan walau tanpa iklan dari AirAsia.

Malah, nilai iklan tersebut lebih rendah daripada yang diperolehi mereka daripada iklan jamu atau rawatan rambut, kata pengarang berkenaan.

Dalam laporan hari ini pula, Utusan menonjolkan tuntutan dari satu NGO yang mahu pengerusi AirAsia X, Tan Sri Rafidah Aziz untuk memohon maaf bagi pihak Azran.

Presiden Badan Bertindak Anti Penyelewengan Negeri Kedah Khairul Anuar Ramli dalam laporan itu menyebut, bekas ketua Wanita Umno itu perlu berbuat demikian kerana Azran didakwanya "menghina maruah kaum sendiri".

"Tidak guna menjadi pengerusi AirAsia X jika hanya duduk macam tunggul kayu dan tidak mampu bertindak terhadap kesalahan tersebut," kata Khairul Anuar seperti dalam laporan itu. 

Selain itu, Utusan turut melaporkan kenyataan dari persatuan pengguna yang mengkritik mutu perkhidmatan AirAsia.

Kritikan itu adalah berhubung tindakan AirAsia yang menghalang seorang bayi pengidap demam campak daripada menaiki penerbangan syarikat itu dari Ho Chi Minh pada Sabtu lalu.

Sunday, May 19, 2013

Berkata berfikir

Veteran Umno arah anggota boikot AirAsia, AirAsia X
2:25PM Mei 19 2013  
Persatuan Veteran Umno mengeluarkan arahan kepada anggotanya supaya memboikot perkhidmatan penerbangan tambang murah AirAsia dan AirAsia X berikut kenyataan seorang pegawai tinggi syarikat AirAsia X yang didakwa mencerca akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

Laporan edisi hujung minggu akhbar tersebut hari ini memetik kenyataan setiausaha Veteran Umno Datuk Mustapha Yaakub yang mahu anggota persatuan tersebut menunjukkan reaksi balas itu atas sikap yang ditunjukkan ketua pegawai eksekutif AirAsia X Azran Osman-Rani.

Tindakan itu juga ekoran kegagalan AirAsia X memecat Azran dari jawatan tersebut, kata Mustapha yang menganggap dakwaan cercaan ke atas Utusan itu sebagai penghinaan ke atas kaum Melayu.

"Kenyataan Azran benar-benar menghina Melayu. Oleh kerana AirAsia X tidak mahu menghukumnya, maka veteran UMNO akan menghukum AirAsia X dan AirAsia dengan memboikot kedua-dua syarikat ini.

"Bagi kami Azran adalah lambang Melayu yang lupa identiti bangsanya. Inilah Melayu yang dikatakan kacang lupakan kulit. Individu seperti inilah yang menjadikan Melayu hilang identiti malah sanggup menggadai maruah bangsa sendiri," katanya.

Menurut Utusan, Azran dalam tulisannya di Facebook menulis: "I am Malaysian. I am anti-racism. I am disgusted by Utusan's editorial stance. (Saya rakyat Malaysia. Saya antiperkauman. Saya meluat dengan pendirian pengarang Utusan),"

Azran juga mengumumkan untuk menarikh balik iklan AirAsia, di Utusan Malaysia dan menyebut: "Utusan sudah lama tidak relevan. Jumlah pembaca merosot kerana minda pengarang sempit. Utusan tidak mewakili Melayu Malaysia."

AirAsia merupakan antara pembeli ruang iklan utama di media Malaysia.

Thursday, May 16, 2013

Satu Padangan Yang Boleh Diraikan

Saifuddin: Gabung Pas-Umno tidak satukan Melayu
JAMILAH HAMZAH
Sinar Harian 16 Mei 2013
Saifuddin Abdullah
Saifuddin Abdullah
 
SHAH ALAM - Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah menegaskan penyatuan Pas dan Umno bukan cara untuk menyelesaikan masalah perpecahan kaum Melayu seperti yang didakwa segelintir pihak.

Menurutnya, perbezaan parti politik yang menjadi amalan rakyat tidak memberi impak kepada perpecahan kaum khususnya orang Melayu serta bangsa Malaysia.

Beliau berkata, amalan demokrasi yang memberikan pilihan kepada rakyat memilih parti politik di negara ini bukan penyumbang kepada perpecahan kaum.

"Dalam soal penyatuan orang Melayu kenapa perlu bangkitkan isu penyatuan politik, dalam demokrasi berbeza parti bukan bermakna perpecahan.

"Cuma kita kena pandai kempenlah, yang ini pandai (dia) menang, yang seorang ini pula tak pandai, tak menang, terima sajalah, ini hakikat demokrasi," ujar beliau.

Namun katanya, jika perkara membabitkan soal perpaduan dan penyatuan orang Melayu ini diperkotak-katikkan oleh mana-mana pihak, maka pihak itu harus ditentang sekeras-kerasnya.

"Tetapi kalau ada tokoh politik yang hendak memecah-belahkan, itu bab lain, kita akan tentang habis-habisan," katanya pada Wacana Sinar Siri ke-20 yang berjudul Pasca PRU13: Ke Mana Haluan Politik Melayu di sini, semalam.

Harapan Demokrasi i kini menjadi fokus

Saifuddin minta bantuan Umcedel
SALMIAH DRUHAMAD DRAHSIN
Sinar Harian : 16 Mei 2013
Datuk Saifuddin Abdullah
Datuk Saifuddin Abdullah
 
KUALA LUMPUR - Belum pun sampai dua minggu keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) diumum, yang menyaksikan kekalahan bekas Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Saifuddin Abdullah membayangkan beliau sudah sedia untuk kembali bertarung pada pilihan raya akan datang.

Bagi tujuan itu katanya, beliau sudah meminta Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) untuk melakukan penyelidikan berikutan kegagalannya mempertahankan kerusi terbabit dalam PRU13.

"Untuk saya belajar dari kesilapan itu dan manalah tahu kalau ada nur (cahaya) dalam parti yang sama," katanya sambil berseloroh pada Seminar Pasca PRU13 : Ke Arah Mana Politik Malaysia, di UM, hari ini.

Akur dan optimis dengan kekalahannya kepada calon Pas, Nasrudin Hasan Tantawi dengan majoriti 1,070 undi, ia sama sekali tidak melunturkan hasrat beliau meneruskan perjuangan politik baru yang dibawanya.

"Nampak gayanya saya masuk dalam kategori Tun Dr Mahathir dan Bill Clinton, menang selepas itu kalah dan menang terus naik jadi perdana menteri," ujar Saifuddin sambil menerima tepukan gemuruh hadirin.

Saifuddin yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno merupakan bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi pada penggal yang lalu.

Mengulang pendirian beliau sebelum ini bahawa pengundi PRU13 terbahagi kepada dua - iaitu yang membawa harapan pembangunan dan harapan demokrasi, Saifuddin mengharapkan politik Malaysia terus matang di masa hadapan.

"Keputusan PRU13 menyaksikan kawasan-kawasan yang majoriti penduduknya meletakkan harapan pembangunan itu lebih tinggi, di situlah BN menang.

"Sebab BN memang 'teror' menjaga harapan pembangunan itu tetapi BN masih bekerja keras untuk menangani harapan demokrasi di mana di situ, majoriti pengundi lebih meletakkan harapan kepada harapan demokrasi, BN akan kalah," ujar beliau.


Menurut Saifuddin lagi, untuk masa depan BN, MCA katanya "kena memperbaiki dengan beria-ia sekali".

"BN juga harus menampung kelompok yang hendak sokong tapi tak masuk BN atas sebab tidak selesa dengan parti-parti komponen," ujar beliau lagi.

Analisis Kabinet Baru 2013

Kabinet baru, jumlah dan pecahan ikut parti
9:31PM Mei 15 2013  
Menteri dan timbalan menteri bukan dari BN
Datuk Idris Jala (Sarawak, kekal)
Datuk Paul Low (Presiden Transparency International-Malaysia, baru)
Datuk Abdul Wahid Omar (Ketua Pegawai Eksekutif Maybank, baru)
P Waythamoorthy (Hindraf, timbalan menteri)

Menteri yang digugurkan:
(Tidak termasuk MCA dan calon-calon yang kalah atau tidak bertanding PRU13)
Datuk Shaziman Abu Mansor
Datuk Noh Omar
Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, tidak bertanding

Komposisi jantina:

Dua menteri wanita daripada 35 jawatan menteri dan lima timbalan menteri wanita daripada 26 timbalan menteri. Secara keseluruhan, tujuh wanita daripada 61 jawatan. Dalam kabinet lalu yang diumumkan pada Jun 2010, terdapat juga dua menteri wanita dan tiga timbalan menteri wanita.

Malaysia Timur dan Semenanjung komposisi:
Menteri:
Malaysia Timur: 13 (Sarawak 8, Sabah 5) - (6 dalam kabinet lepas, Sabah 4; Sarawak 2)
Semenanjung: 22 - (25 dalam kabinet lalu)
Jumlah: 35 - (31 dalam kabinet lalu)

Timbalan menteri:

Malaysia Timur: 8 (Sabah 4; Sarawak 4)
Semenanjung: 18
Jumlah: 26

Bilangan teramai menteri dari Sabah dan Sarawak:

1) Datuk Joseph Kurup (Sabah / PBRS) - Jabatan Perdana Menteri
2) Datuk Joseph Entulu (Sarawak / PRS) - Jabatan Perdana Menteri
3) Nancy Shukry (Sarawak / PBB) - Jabatan Perdana Menteri
4) Datuk Idris Jala (Sarawak / Senator) - Jabatan Perdana Menteri
5) Datuk Anifah Aman (Sabah / Umno) - Luar Negeri
6) Datuk Fadilah Yusof (Sarawak / PBB) - Kerja Raya
7) Datuk Richard Riot (Sarawak / SUPP) - Sumber Manusia
8) Datuk Ewon Ebin (Sabah / Upko) - Sains, Teknologi dan Inovasi
9) Datuk Maximus Ongkili (Sarawak / PBS) - Tenaga, Air dan Teknologi Hijau
10) Datuk Douglas Uggah (Sarawak / PBB) - Perusahaan Perladangan dan Komoditi
11) Datuk Rohani Karim (Sarawak / PBB) - Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat
12) Datuk Shafie Apdal (Sabah / Umno) - Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah
13) Datuk Abdul Rahman Dahlan (Sabah / Umno) - Perumahan dan Kesejahteraan Bandar

Pecahan menteri ikut parti:
Umno: 21 (sama seperti kabinet lalu)
PBB: 4 (1)
MIC: 2 (2)
PBS: 1 (1)
PBRS: 1 (0)
PRS: 1 (0)
Upko: 1 (1)
SUPP: 1 (1)
Bukan-BN: 4 (1)
Jumlah: 35 (31)

Pecahan timbalan menteri ikut parti:
Umno: 17
MIC: 2
PBB: 3
PRS: 1
Hindraf (NGO): 1
PBS: 1
PPP: 1
Jumlah: 26

Wakil Cina dan India:
Cina: 2 (1 menteri dan 1 timbalan menteri 1; kurang berbanding 6 menteri dan 10 timbalan menteri dalam kabinet lalu)
India: 6 (2 menteri dan 4 timbalan menteri; sama seperti dalam kabinet lalu)

HINDRAF : Adik Vs Abang

Uthaya: 'Waytha jadi Samy Vellu baru'
9:16PM Mei 15 2013  
Pelantikan P Waythamoorthy sebagai timbalan menteri dalam pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, dikecam pemimpin de facto Hindraf, P Uthayakumar, yang bertegas bahawa adiknya itu tidak lagi mewakili pergerakan Hindraf.

"Tahniah kepada Waytha sebagai mandur India terbaru! Samy Vellu baru," kata Uthayakumar dalam mesej teks kepada Malaysiakini.
NONEUthayakumar berkata, adiknya itu telah dipecat oleh majlis tertinggi Hindraf pada 25 April kerana mengkhianati tuntutan 18 perkara Hindraf dan kerana menyertai BN.

Beliau mendakwa Waytha (berbaju oren) telah beralih oleh agenda peribadinya dan mendakwa adiknya itu adalah seorang oportunis politik.

Uthayakumar berkata beliau adalah pemimpin Hindraf yang sah bukan Waythamoorthy, yang hanya mengambil alih gerakan itu semasa beliau ditahan selama 514 hari di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Beliau menegaskan bahawa perhimpunan Hindraf pada 25 November 2007 diadakan di bawah arahannya dan bukan Waythamoorthy.

Ekoran itu, kata Uthayakumar, beliau akan terus menerajui Hindraf dan 'perang terhadap BN'.

Kimma juga kecewa

Waythamoorthy pulang ke tanahair pada 1 Ogos tahun lalu selepas hidup dalam buangan, dan aktif mengetuai satu kumpulan dalam Hindraf.

Kemuncak aktiviti  beliau ialah menandatangani memorandum persefahaman antara BN dan kumpulan Hindraf yang diketuainya.

Sementara itu, Ketua Pemuda Kimma Muhamad Johan juga mempersoalkan pelantikan Waythamoorthy kerana Hindraf pernah terlibat dalam demonstrasi jalanan sebelum ini.

"Beliau merupakan seorang yang telah huru-harakan negara dan telah memburukkan imej Malaysia di luar negara," katanya di laman Facebooknya.

Muhamad berkata Kimma telah bersama BN selama ini dan "akan sentiasa kekal bersama BN, akan tetapi segala usaha kami dikuburkan".

"Adakah demonstrasi jalanan sahaja merupakan cara bagi Kimma untuk diiktiraf?" soalnya.

DAH TARIK DIRI PULAK..ngapa ni?

Semalam dah diumumkan oleh PM tetapi hari ini empunya diri dah tarik diri
 
 MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI :
YB DATUK JOSEPH SALANG ANAK GANDUM (PRS)
 
HARI INI
 
Ahli Parlimen Julau Datuk Joseph Salang telah menolak pelantikannya sebagai timbalan menteri pelancongan dan Kebudayaan dalam barisan baru Kabinet Persekutuan yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
    
Salang, yang juga naib presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), ketika dihubungi berkata jika beliau perlu memilih antara menjadi timbalan menteri dan keluarganya, maka "saya memilih keluarga saya".
    
Katanya beliau mungkin mempertimbangkan jika ianya adalah jawatan yang lebih tinggi atau jawatan menteri penuh.
    
"Saya fikir adalah lebih baik memberi laluan kepada orang lain untuk jawatan timbalan menteri," katanya yang menjadi timbalan menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) pada 5 Mei lepas.
    
Dalam PRU13, Salang mempertahankan kerusinya dengan menewaskan calon Parti Pekerja Sarawak, Wong anak Judat dan Andy Wong Hong Yu dari PKR dengan majoriti 5,955 undi.
    
Sementara itu, penyokong Salang di Julau kecewa apabila wakil rakyatnya itu tidak diberi jawatan menteri penuh walaupun berkhidmat sebagai timbalan menteri di tiga portfolio berlainan sebelum ini.
    
"Memandangkan pengalaman luas, komitmen, dedikasi dan keikhlasan beliau, kita jangka beliau dinaikkan pangkat tetapi beliau telah diberi jawatan yang agak rendah, " kata Desmond Sunok, seorang jurucakap kumpulan itu.

Beliau berkata Salang juga telah menghubunginya atas keputusan untuk tidak menerima jawatan baru itu.
    
- Bernama

MENTERI DARI TI-M UNTUK MENENTANG RASUAH

Penganalisis: Lantikan Paul Low demi agenda antirasuah
 
Pelantikan Presiden Transparency International Malaysia (TI-M) Paul Low sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri dilihat sebagai respon kepada kehendak rakyat Malaysia yang menentang amalan rasuah.

NONE"Saya jangkakan beliau akan bertanggungjawab mengawasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah bagi membendung rasuah dan amalan kronisme.

"Kedua-dua isu ini bermain-main dalam kepala pengundi pada masa pilihan raya dan ia menjadi cerminan kepada aspirasi rakyat melawan rasuah," kata Pengarah Institut Kepimpinan dan Strategi Asia Ramon Navaratnam (atas).

Dihubungi ketika pengumuman kabinet semalam, Ramon yang mengepalai TI-M ketika Low menjadi naib presiden berkata, pelantikan itu bagaimanapun sedikit menyulitkan pentadbiran baru.

"Orang mahu lihat keputusannya. Masih banyak jerung berenang dengan gembira. Kita harap dapat lihat tindakan diambil terhadap mereka.

"Jika tidak (lantikan) itu akan menjadi tidak produktif dan lebih banyak retorik," katanya ketika dihubungi.

Profesionalnya tokoh ini

'BN kalah di kawasan utamakan demokrasi'
 
Pilihan raya pada 5 Mei lalu merupakan "pilihan raya umum peralihan", dengan fenomena pertambahan pengundi berharap untuk demokrasi yang lebih baik, kata anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Saifuddin Abdullah.

Aspirasi pengundi ini, yang mewakili separuh daripada daftar pemilih, termasuk untuk menyelesaikan isu berkaitan ketelusan, rasuah, keadilan dan pilihan raya yang bersih.

NONEManakala sebelah lagi pihak, menurut Saifuddin (kanan), mengutamakan pembangunan, seperti pembinaan sekolah dan jalan raya baru.

Justeru katanya, jika BN kalah bermakna pengundi secara umumnya memberikan keutamaan kepada pembangunan berbanding isu-isu demokrasi dan sebaliknya.

Saifuddin berkata demikian dalam forum anjuran gabungan proreformasi sistem pilihan raya BERSIH di Petaling Jaya malam tadi yang membariskan muka-muka yang kalah dalam pilihan raya umum ke-13.

Saifuddin ssebagai penyandang anggota Parlimen Temerloh sebelum ini kalah di tangan Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan.

Wednesday, May 15, 2013

TAHNIAH YB KHAIRY JAMALUDDIN BIN ABU BAKAR

 MENTERI BELIA DAN SUKAN:
(1) MENTERI : KHAIRY JAMALUDDIN BIN ABU BAKAR (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SARAVANAN A/L MURUGAN (MIC)

 
 
 Bersama beliau di Kampung halamanku :Sabtu 20 Dis2008:jam 12.45 tgh
-----------------------------------------------------------------------------------

Senarai Kabinet Baru Kerajaan UMNO/BN 2013 selepas PRU-13
DENGAN 24 KEMENTERIAN (lebih kecil dari senarai kabinet lepas)

Perdana Menteri: Datuk Seri Najib Tun Razak
Timbalan Perdana Menteri: Tan Sri Muhyiddin Yassin

1.
Menteri Kewangan 1: Datuk Seri Najib Tun Razak(UMNO)
Menteri Kewangan 2: Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah (UMNO)
Timbalan Menteri Kewangan: Datuk Ahmad Maslan (UMNO)

2.
JABATAN PERDANA MENTERI:
MENTERI:
(1) DATUK SERI JAMIL KHIR BIN BAHAROM (UMNO)
(2) DATUK SERI ABDUL WAHID BIN OMAR (SENATOR -BERKUAT KUASA 5 JUN 2013)
(3) SENATOR DATUK SERI IDRIS JALA (SENATOR)
(4) TAN SRI JOSEPH KURUP (PBRS)
(5) DATUK SERI SHAHIDAN BIN KASSIM (UMNO)
(6) NANCY BINTI SHUKRI (PBB)
(7) DATUK JOSEPH ENTULU ANAK BELAUN (PRS)
(8) DATUK PAUL LOW SENG KWAN (SENATOR)
TIMBALAN MENTERI:
(1) DATUK RAZALI BIN IBRAHIM (UMNO)
(2) WAYTHA MOORTHY PONNUSAMY (SENATOR)

3.
MENTERI PELAJARAN DAN PENGAJIAN TINGGI:
(1) MENTERI I: TAN SRI MUHYIDDIN BIN YASSIN (UMNO)
(2) MENTERI II: DATUK SERI IDRIS BIN JUSOH (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(3) TIMBALAN MENTERI I: DATUK MARY YAP KAIN CHING (PBS)
(4) TIMBALAN MENTERI II: P. KAMALANATHAN A/ L P.PANCHANATHAN (MIC)

4.
MENTERI PERTAHANAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ABDUL RAHIM BAKRI (UMNO)

5.
MENTERI PENGANGKUTAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI HISHAMUDDIN BIN TUN HUSSEIN (UMNO) (MEMANGKU)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AB. AZIZ KAPRAWI (UMNO)

6.
MENTERI DALAM NEGERI:

(1) MENTERI : DATUK SERI DR. AHMAD ZAHID BIN HAMIDI (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. WAN JUNAIDI BIN TUANKU JAAFAR (PBB)

7.
MENTERI KERJA RAYA:
(1) MENTERI : DATUK FADILLLAH YUSOF (PBB)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ROSNAH BINTI ABDUL RASHID SHIRLIN (UMNO)

8.
MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:
(1) MENTERI : DATUK SERI MUSTAPA BIN MOHAMED (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : HAMIM BIN SAMURI (UMNO)

9.
MENTERI LUAR NEGERI:
(1) MENTERI : DATUK SERI ANIFAH BIN AMAN (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK HAMZAH BIN ZAINUDDIN (UMNO)

10.
MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI DAN KEPENGGUNAAN:

(1) MENTERI : DATUK HASAN BIN MALEK (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AHMAD BASHAH BIN MD. HANIPAH (SENATOR) (UMNO)

11
MENTERI KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA:
(1) MENTERI : DATUK SERI AHMAD SHABERY BIN CHEEK (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK JAILANI BIN JOHARI (UMNO)

12.
MENTERI SUMBER MANUSIA:
(1) MENTERI : DATUK RICHARD RIOT ANAK JAEM (SUPP)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ISMAIL BIN ABD. MUTTALIB (UMNO)

13.
MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:

(1) MENTERI : DATUK SERI SHAFIE BIN APDAL (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK ALEXANDER NANTA LINGGI (PBB)

14.
MENTERI KESEJAHTERAAN BANDAR, PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN
:
(1) MENTERI : DATUK ABDUL RAHMAN BIN DAHLAN (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK HALIMAH BINTI MOHD SADDIQUE (UMNO)

15.
MENTERI BELIA DAN SUKAN:
(1) MENTERI : KHAIRY JAMALUDDIN BIN ABU BAKAR (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SARAVANAN A/L MURUGAN (MIC)

16.
MENTERI KESIHATAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI SUBRAMANIAM (MIC)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SERI HILMI BIN YAHAYA (UMNO)

17.
MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN:
(1) MENTERI : DATUK SERI TENGKU ADNAN BIN TENGKU MANSOR (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. LOGA BALA MOHAN A/L JAGANATHAN (SENATOR)

18.
MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI:

(1) MENTERI : DATUK SERI DOUGLAS UGGAH EMBAS (PBB)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK NORIAH BINTI KASNON (UMNO)

19.
MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
(1) MENTERI : DATUK DR. MAXIMUS JOHNITY ONGKILI (PBS)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK SERI MAHDZIR BIN KHALID (UMNO)

20.
MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
(1) MENTERI : DATUK SERI ISMAIL SABRI BIN YAAKOB (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK TAJUDDIN BIN ABDUL RAHMAN (UMNO)

21.
MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN:

(1) MENTERI : DATUK SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ (UMNO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : YB DATUK JOSEPH SALANG ANAK GANDUM (PRS)

22.
MENTERI SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI:
(1) MENTERI : DATUK DR. EWON EBIN (UPKO)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. ABU BAKAR BIN MOHAMAD DIAH (UMNO)

23.
MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
(1) MENTERI : DATUK SERI G. PALANIVEL (MIC)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK DR. JAMES DAWOS MAMIT (PBB)

24.
MENTERI PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:
(1) MENTERI : DATUK ROHANI BINTI ABDUL KARIM (PBB)
TIMBALAN MENTERI:
(2) TIMBALAN MENTERI : DATUK AZIZAH BINTI MOHD. DUN (UMNO)


ANALISIS
 13 dari 33 ORANG MENTERI PENUH ADALAH DARI DARI BORNEO
TIADA PERWAKILAN DARI MCA DAN GERAKAN SERTA PPP

Tuesday, May 14, 2013

Kata Ketua Prmuda Gerakan Kedah...'Masih ada orang Cina sokong BN'
11:25AM Mei 14 2013  
Masih ada sebilangan besar rakyat Malaysia keturunan Cina menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN), kata Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang.

Oleh itu, ia adalah terlalu mengelirukan untuk mewujudkan persepsi yang salah bahawa semua rakyat Malaysia keturunan Cina mengkhianati masyarakat Melayu memandangkan terdapat juga di kalangan orang Melayu yang menyokong pembangkang, katanya dalam satu kenyataan.

NONETan (kiri) berkata demikian bagi merujuk kenyataan bekas Hakim Mahkamah Rayuan Mohd Noor Abdullah semalam yang memberi amaran kepada masyarakat Cina supaya bersedia menghadapi tindak balas daripada orang Melayu atas 'pengkhianatan' mereka pada pilihan raya umum ke-13 baru-baru ini.

"Sebagai anggota jawatankuasa aduan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada masa ini, Mohd Noor perlu menahan diri daripada mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menimbulkan keresahan di kalangan rakyat Malaysia selepas pilihan raya," katanya.

Beliau berkata pilihan raya adalah satu proses demokrasi dengan mana-mana rakyat Malaysia boleh memilih mana-mana parti untuk diundi dan pilihan itu bukan satu tindakan khianat ke atas mana-mana parti politik atau masyarakat.

- Bernama

Perkiraan politik...

Murugesan lepas jawatan setiausaha agung MIC
1:24PM Mei 14 2013  
Setiausaha agung MIC S Murugesan hari ini melepaskan jawatan tersebut, susulan ekoran kegagalannya untuk merampas kerusi parlimen Kota Raja dari PAS dalam pilihan raya umum 5 Mei.

Katanya, beliau akan bercuti untuk seketika dan akan kembali untuk berkhidmat dalam parti itu sebagai anggota jawatankuasa pusat dan pengerusi cawangan.
Murugesan berkata, beliau telah memaklumkan rancangannya itu kepada presiden parti, Datuk Seri G Pananivel sebelum ini dan mengulangi janji itu pada minggu lalu.
Beliau mengumumkan perkara itu selepas memberi masa beberapa hari kepada presiden untuk mencari penggantinya.
“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri G Palanivel kerana memberi peluang kepada saya untuk berkhidmat sebagai setiausaha agung...,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

MP PAS Dr Siti Mariah Mahmud mengekalkan kerusi Kota Raja dalam pilihan raya tersebut dengan majoriti 29,395 undi.

Murugesan mendapat 29,711 undi berbanding 59,106 undi yang diperolehi Siti Mariah. Dua lagi pencabarnya merupakan calon Bebas.

Johor MB Baru.. Selangor MB kekal

 • NONEJohor
 •  
 • Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Permas, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengangkat sumpah sebagai menteri besar Johor yang baru hari ini.

Mohamed Khaled yang juga bekas menteri pengajian tinggi, mengangkat sumpah jawatan di hadapan Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar di Dewan Undangan Negeri, Bangunan Sultan Ibrahim, Bukit Timbalan, di Johor Baharu kira-kira 10.40 pagi ini.

Beliau mengambil alih jawatan menteri besar Johor daripada Datuk Abdul Ghani Othman yang memegang jawatan itu selama 18 tahun bermula daripada 1995.

Selangor

Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini mengangkat sumpah sebagai menteri besar Selangor bagi penggal kedua di Istana Alam Shah, Klang.

Beliau mengangkat sumpah dan membaca ikrar aku janji sebagai menteri besar di hadapan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah di Balai Rong Seri istana tersebut pada jam 10.10 pagi ini.

NONESelepas itu, Khalid yang juga ADUN Pelabuhan Klang menandatangani Aku Janji Menteri Besar Selangor yang disaksikan oleh Hakim Utama Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Entahlah....

 
 • NONE 

  • Tulisan bos AirAsia X buat PERKASA berang

   2:01PM Mei 14 2013  
   Ketua pegawai eksekutif AirAsia X, Azran Osman-Rani menjadi sasaran cemuhan balas dari pelbagai penjuru hari ini ekoran tulisannya di laman sosial yang didakwa memperlekehkan pertubuhan pro-Melayu PERKASA dan akhbar Utusan Malaysia.

   Dalam reaksi balas, akhbar milik Umno itu hari ini menyiarkan kenyataan dari pemimpin PERKASA, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan juga kenyataan aktivis anti-PKR yang antara lainnya menyelar sikap “bongkak” dan “lupa diri” Azran.

   NONEBerang dengan tulisan Azran, pemangku presiden PERKASA Datuk Abdul Rahman Bakar dalam laporan Utusan berkata eksekutif tersebut  “angkuh” kerana lupa bahawa beliau mungkin tidak mampu berada di kedudukan tersebut tanpa “kuasa Melayu yang diperjuang Utusan Malaysia”.

   "Tidakkah Azran terfikir lesen yang dikeluarkan kerajaan kepada Air Asia adalah kerana pada peringkat awalnya syarikat penerbangan itu dimiliki orang Melayu?

   "Dia menuduh kerana fikiran sempit Perkasa menyebabkan orang Melayu ketinggalan, tetapi tidakkah dia tahu dengan kuasa politik di tangan orang Melayu sahaja segala agenda dan kepentingan Melayu dapat direalisasikan sehingga kita mampu memiliki syarikat penerbangan yang sama sekali tidak terfikir boleh berlaku?," kata Abdul Rahman seperti dipetik Utusan.

   Menurut laporan berkenaan, Azran menulis di Twitter dan Facebook bahawa beliau meluat dengan Utusan Malaysia dan menyalahkan akhbar tersebut kerana menyiarkan laporan muka depan bertajuk 'Apa lagi Cina mahu?'.

   Turut dibariskan dalam laporan Utusan hari ini ialah ketua aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan yang menyifatkan Azran sebagai individu yang "lupa asal usul" kerana mengecam peranan akhbar tersebut.
   "Dalam konteks ini tidak kira setinggi mana pendidikan dan taraf kehidupan seseorang Melayu itu, tetapi dia tidak berhak sama sekali mengkritik suara Utusan Malaysia dalam mempertahankan hak orang Melayu," katanya.
   Sementara itu, seorang aktivis anti-PKR Abdul Ghani Haroon pula dalam laporan di halaman sama menyebut, tindakan Azran tidak mencerminkan pemikiran moden seorang tokoh korporat kerana turut menarik balik iklan AirAsia X di akhbar berkenaan.
   "Orang seperti ini adalah mereka yang lupa daratan dan lupa sejarah tentang perjuangan memartabatkan anak bangsa sendiri di bumi Malaysia," katanya.
   Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

   mYcALeNdEr

   TUAN ADALAH SAHABAT SAYA


   BUAT SAHABAT YANG LAHIR PADA HARI INI SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DENGAN SENTIASA MUHASABAH DIRI KE ARAH KEBAIKAN

   "Insan Berkualiti Sentiasa Berusaha Menambahkan Amal Makruf dan Sentiasa Berusaha Mengelakkan Nahi Mungkar"

   KLIK SIARAN PILIHAN ANDA

   mY pLAYLIST

   &&&&&&&&&&&&& POP Yeh Yeh Ungu

   Kelih-Dengar deh